Camilla har sitt paradis i Äsprilla

Från Landsbro sträcker sig en väg mot Årset, men särskilt långt behöver du inte åka för att komma till paradiset. Bara efter en liten bit hägrar en avstickare mot Äsprilla. Där håller Camilla Lindström med familj på att bygga sitt alldeles egna drömboende.

Camilla Lindström håller i en vattenkanna.

Odlingarna var det första Camilla tog tag i när flyttlasset gick till det nya huset i Äsprilla.

Efter en stunds körning på en slingrig grusväg syns en skylt i knähöjd. Alldeles intill finns ett rött hus med vita inslag på gavlarna och entrén. Enligt skylten är det en Smålandsvilla som nyligen slagits upp på platsen. På uppfarten står fler bilar än du kan räkna med den ena handens fingrar och på en höjd bakom huset står en kvinna med en vattenkanna.

– Odlingarna var det första vi tog tag i, berättar Camilla Lindström, när hon tittar ut över sin nya trädgård.

Camilla är uppvuxen både i Landsbro och i Äsprilla. Hennes mamma bodde i Landsbro och hennes pappa hyrde ett hus i Äsprilla där de nu hamnat. När hon själv fick barn hamnade familjen i Landsbro där de bott i 22 år. Men nu när barnen börjar bli så pass gamla att alla inte ens är kvar hemma tänkte Camilla och hennes man Mikael att det började bli dags att hitta ett nytt ”hemma”.

– Vi har alltid velat hamna här. Ibland har vi övervägt att bo på landet någon annanstans, men det är ju här jag alltid har velat bo. Jag har varit här sen jag var liten och jag kan alla vägar, stigar och träd, säger Camilla.

Oranga frukter i ett trädgårdsland.

I trädgården odlar Camilla squash och annat ätbart. En dröm hon har är att vara självförsörjande.

Än ser trädgården inte så mycket ut för världen. Större delen av ytan består av grus och kalhygge, men i Camillas odlingar växer squash och annat ätbart som upplyst av kvällssolen ger färg till platsen.

– Jag har en dröm om att vara självförsörjande, det är ju ganska inne nu men det är något jag har drömt om länge, säger hon.

Till vardags jobbar Camilla på Granngården i Sävsjö och får ägna sig åt sina intressen även på arbetstid.

– Man kan säga att jag får sälja mitt intresse. Jag gillar ju djur och odlingar. Sen ägnar jag mycket tid åt stickning och virkning också och säljer båda sockor och vantar, så det får du gärna göra lite reklam för, säger Camilla skämtsamt.

– Jag kan rekommendera alla att komma på Gårdsmarknaden i Äsprilla den 24 september, där kan man köpa hembakat, nyskördat och hantverk, bland annat mina stickningar och virkningar, tillägger hon.

Camilla står på trädgården framför sitt hus och håller i en katt.

Enligt Camilla är Äsprilla det bästa stället i världen.

Landsbygden en självklarhet

Äsprilla är det bästa stället i världen, åtminstone om du frågar Camilla som kallar det för sitt paradis. Gården har gått i släkten sedan början av 1900-talet. När Camilla var liten ägdes gården av hennes farmor och farfar. Nu drivs den av hennes pappas fyra syskon och Camillas familj har fått stycka av en bit av marken för att bygga sitt eget hus.

– Det är så lugnt och skönt här. Avkopplande, tyst, fint och fantastiskt. Jag älskar att gå ner till sjön och går gärna dit minst en gång om dagen. Där sitter jag väldigt ofta och fikar, tittar på tranorna och njuter. Det är så fridfullt, och så försöker jag få med mig folk, men det är inte alltid någon vill vara med.

Det är på landet hon trivs bäst. Något större samhälle än Landsbro har aldrig funnits på kartan att bosätta sig i. På landet kan hon plocka svamp och blåbär och vara nära både djur och natur. Hon tittar ut mot skogen och pekar.

– Där ska vi ha grisar när vi har kommit i ordning. Vi skulle också gärna ha några får, men det är inget som vi har på gång just nu, säger hon.

Hon berättar att baksidan av garaget ska bli en hönsgård, något som både Camilla och hennes dotter Indra brinner lite extra för. Till skillnad från vid det gamla huset i Landsbro kan de här ha hur många hönor de vill.

– Tidigare har vi inte haft fler än fyra hönor eftersom det varit ganska lagom där vi bodde då.

Tre tjejer och en hund sitter på en trappa framför ett hus.

Camilla (i mitten) och hennes döttrar Indra (till vänster) och Nellie (till höger) trivs redan i det nya huset. Men det blir ännu bättre när de får fiber.

Inget drömhus men ändå drömboende

När Camilla och Mikael väl hade bestämt att flytten skulle bli av och att de skulle bygga ett nytt hus var det många som påpekade vilken frihet de hade framför sig.

– Det var många som sa att nu kan ni bygga precis som ni vill ha det, men det hade blivit alldeles för dyrt, konstaterar Camilla.

I stället föll valet på ett hus som de kände att de var nöjda med, men på den absoluta drömplatsen.

– Huset ligger på precis rätt plats, så det är vårt drömboende. När vi dessutom får fiber hit så kommer nog alla att vara väldigt nöjda, säger hon och syftar på sina fyra barn.

Den stora uppsidan med det nya huset är köket och att det är öppet mellan köket och vardagsrummet. Dessutom har de installerat en kamin som både Camilla och dottern Indra ser mycket fram emot att börja använda när höstmörkret tränger sig på.

Är det här ni ska bo nu?

– Här ska vi bo för alltid, vi ska aldrig flytta igen, avslutar Camilla med ett belåtet leende.

En hund sitter vid några trädgårdsland.
En solros sticker upp och i bakgrunden syns ett rött hus.