Claes har badat sig genom kommunen

I Vetlanda kommun finns 23 offentliga badplatser, från norr till söder och öst till väst. En som har tagit ett dopp vid varenda en är Claes Bergdalen. Men vilken badplats är då bäst?

Claes Bergdalen står framför en badbrygga.

Claes Bergdalen trivs i Östanå, men när han ska välja ut sin favoritbadplats faller valet på en annan.

I två år har Claes och hans kompis Filip hållit i sin tradition. Under den varma delen av året har de, i ur och skur, avverkat kommunens alla 23 badplatser.

– Vi var nyfikna på hur det såg ut på de olika badplatserna. Innan hade vi kanske varit på tio av badplatserna, men absolut inte alla, så vi bestämde oss för att vi skulle besöka samtliga, berättar Claes.

Att hinna med alla badplatser kan ta sin lilla tid. Om de tagit det första doppet i början av juni har de inte varit klara förrän i september eller till och med oktober när bryggorna varit upptagna sedan länge.

– Första året vi gjorde det så avslutade vi ute i Pauliström en kylig höstkväll. Regnet piskade, vattnet var iskallt och vi var tvungna att använda ficklampa för att se något. Så det är inte alltid det är skönt att bada, men det är alltid en skön känsla efteråt, säger Claes.

– Det är ett gäng badplatser och det är inte varje dag man har möjlighet att åka i väg. Jag har ju gjort det här tillsammans med en kompis så det har behövt passa båda två och då har det tagit lite tid.

En kille hoppar från ett hopptorn ner i vattnet.

En riktigt bra badplats bör ha ett hopptorn, enligt Claes.

Vad kännetecknar en bra badplats?

– Det viktigaste för mig är nog dels att det är välskött och ser trevligt ut när man kommer dit. Vi har varit nöjda med alla badplatser även om ett par kanske inte har så mycket mer än en brygga. Det är en stor bonus om det finns ett hopptorn!

Claes berättar att de har fört lite protokoll över vad som finns på de olika badplatserna. Mest för att själva komma ihåg vad som varit bäst.

– Det kan vara saker som hur djupt det är där du vill hoppa i, hur botten är, om det finns grillplats, omklädningsrum och toalett. Sen har vi skrivit om det är barnvänligt med en brygga som ramar in badplatsen och självklart om det finns hopptorn eller inte, säger han.

Claes gör tummen upp med båda händerna medan han simmar i vattnet.

Bästa badplatsen

Om Claes fick dela ut pris till kommunens bästa badplats hade han valt Serarpabadet i Näshult.

– Näshult är finast. Dels är det en stor brygga med hopptorn och lite inhägnad för de mindre barnen. När du kommer dit så är du högt över vattnet och får en fin utsikt över sjön, så det är också trevligt. Sen har den badplatsen allt du kan önska dig med grillplats, omklädningsrum och ett dass om det skulle behövas.

Vad har du för tips till alla badkrukor?

– Det finns inga ursäkter, det är gött att bada. Försök att testa ett gäng nya badplatser varje sommar så kanske du hittar någon som är jättetrevlig. Många inne i Vetlanda åker kanske till Östanå, men det finns 22 andra badplatser att testa och hitta sin personliga favorit, avslutar Claes.