Dags att rösta fram Årets landsbygdsbo 2022

Ett år har gått sedan Joakim Freijd, med sitt brinnande engagemang för Björköby, blev korad till Årets landsbygdsbo i Vetlanda kommun 2021. Nu är det dags för en ny person att få den äran. Många fina nomineringar har kommit in och nu återstår endast tre kandidater. Vem tycker du ska bli årets lands­bygds­bo?

Årets landsbygdsbo är en utmärkelse framtagen av Vetlanda kommun, där landsbygdsutvecklaren Elin Bexell har det ärofyllda uppdraget att sondera terrängen efter lämpliga mottagare. Vetlandaborna har själva fått nominera sina kandidater och totalt har det kommit in nomineringar för 17 olika personer. Elin har tillsammans med en jury valt ut årets tre finalister; Inge Bengtsson, Judith Engqvist och Thomas Wilhelmsson. Nu är det återigen dags för Vetlandaborna att säga sitt och rösta fram sin favorit.

– Vi vill hitta goda ambassadörer som bor och verkar på landsbygden och har gjort ett avtryck där, så det har vi tittat efter i de nomineringarna som folk har skickat in, förklarar Elin Bexell.

Här nedan kan du läsa mer om finalisterna. Röstningen hittar du längst ner på sidan.

Inge Bengtsson står framför ett gäng cyklar.

Inge Bengtsson, Korsberga

"Inge Bengtsson behöver ingen närmare beskrivning, se bara vad han gör för sitt Korsberga. Denna inspiratör och arbetsmyra är engagerad i föreningar, bygger lägenheter och såg till att Korsberga fick en fantastiskt fin affär. Genom att bygga lägenheter vill han skapa möjlighet för fler äldre att bo kvar i Korsberga och för barnfamiljer att flytta dit. För Inge är ingenting omöjligt. Han är alltid positiv och glad och ser till att hela Korsberga blomstrar."

– Det känns jättebra. Det är roligt när det uppskattas när man gör någonting för bygden. Det är ju egentligen bra för hela Vetlanda kommun också när det är bra för Korsberga. Jag försöker göra Korsberga så attraktivt som möjligt och göra så mycket reklam jag kan. Jag tror att jag har blivit nominerad för att jag är en positiv människa som driver på saker och ting. Sen är jag nog en profil här i Korsberga och i Vetlanda kommun, säger Inge om att vara nominerad.

Judith Engqvist, ståendes framför sin handelsbod.

Judith Engqvist, Vrånghult

"Judith är en sprudlande människa full av idéer, lust och engagemang. Hon har skapat en idyll utmed den slingrande landsvägen. Varje helg ser hon till att det finns färskt bröd och andra läckerheter i den lilla handelsbod hon driver i Vrånghult. Hon har lyckats med att skapa något oväntat utmed den slingrande vägen som passerar åldrar och skog. En upplevelse som ger landsbygden liv."

– Det känns väldigt roligt och otroligt uppmuntrade. Jag förstår inte varför jag har blivit nominerad, men jag är väl en driven person med mycket idéer och så är jag inte så rädd för att testa saker. Min handelsbod har vuxit fram och fallit i väldigt god jord. Jag har fått höra så mycket positivt från så många olika människor, säger Judith.

Thomas Wilhelmsson, ståendes framför en grävmaskin.

Thomas Wilhelmsson, Näshult

"Thomas värnar om sin hembygd och människorna omkring sig med hela sitt hjärta och hela sin själ. Med ett stort leende ställer han alltid upp för grannar, föreningslivet och vänner. Han strävar efter en attraktiv landsbygd som ska bevaras men även vara med i utvecklingen framåt. Thomas är en riktig, småländsk hjälte som aldrig ger upp. Om du skulle ha turen att möta honom när han är och jobbar i i skogen, bli då inte förvånad om det bjuds på kaffe och kaka."

– Det känns lite oväntat men roligt att vara nominerad, det hade jag inte räknat med. Man tycker ofta inte att man gör något själv, så det här är lite spännande. Det är ju förmodligen någon som tycker att man har gjort något bra, säger Thomas som var överraskad när han fick reda på att han blivit nominerad.

Så röstar du

Rösta i formuläret här nedan så får Årets landsbygdsbo en fin överraskning fredagen den 16 september. Du har till och med onsdagen den 14 september på dig att rösta på den du tycker förtjänar utmärkelsen.

Röstningen är nu stängd. Resultatet presenteras fredagen den 16 september 2022. Håll utkik här på vetlanda.se och på Vänliga Vetlandas sidor på Facebook och Instagram.