Dags att rösta fram Årets landsbygdsbo 2023

Ett år har gått sedan Judith Engqvist från Vrånghult, med sin självbetjäningsbod Idéer & Återbruk, blev korad till Årets landsbygdsbo i Vetlanda kommun 2022. Nu är det dags för en ny person att få den äran. Många fina nomineringar har kommit in och nu återstår endast tre kandidater. Vem tycker du ska bli årets landsbygdsbo?

Årets landsbygdsbo är en utmärkelse framtagen av Vetlanda kommun. Vetlandaborna har själva fått nominera sina kandidater och totalt har det kommit in 17 nomineringar. Vetlanda kommuns lands­bygds­utvecklare, Elin Bexell, har tillsammans med en jury valt ut årets finalister; Mikaela Rautio, Anki Wall och Cecilia Malmqvist tillsammans med Birgitta Emilsson. Nu är det återigen dags för Vetlandaborna att säga sitt och rösta fram sin favorit.

– Vi vill hitta goda ambassadörer som bor och verkar på landsbygden. Kriterierna vi utgått ifrån när vi valt ut finalisterna är att de ska ha gjort avtryck på landsbygden, är en inspiration för andra och är engagerade i att bidra till en levande landsbygd, berättar Elin Bexell.

Här nedan kan du läsa mer om finalisterna. Röstningen hittar du längst ner på sidan.

Glad kvinna gosar med två ljusbruna hästar.

Mikaela Rautio, Skirö

”Mikaela är en eldsjäl som driver Loaklev Lustgård där hon med öppna armar välkomnar sina besökare. Med sitt trädgårdscafé, gårdsbutik och många aktiviteter som äggjakt vid påsk samt höst- och julmarknader får hon många att hitta ut till Skirös skogar. Tack vare att Mikaela öppnar upp sin trädgård ger hon alla som inte kan träffa djur annars möjligheten göra det. Ingenting är omöjligt på Loaklev Lustgård och Mikaela har tillsammans med sin familj stora ambitioner att skapa en varm och välkomnande oas i Smålands trädgård.”

Kortklippt kvinna bakom disken på ett café.

Anki Wall, Karlstorp

”Anki är verkligen en person som bryr sig om Karlstorp, är mån om att det ska vara en bra plats att bo på och har mycket bra idéer på hur Karlstorp kan utvecklas. Med sin verksamhet Gamla Mejeriet i Karlstorp har hon gjort byn till ett resmål och inte längre bara en genomfart. Tack vare Anki har byn fått en nystart. Nu åker folk inte bara igenom byn för att ta sig till andra ställen, utan nu stannar folk och har Mejeriet som resmål.”

Två kvinnor i en matbutik.

Birgitta Emilsson och Cecilia Malmqvist, Stenberga

”Sissi och Birgitta driver sedan tio år tillbaka Stenbergabutiken i Stenberga, en lanthandel med det lilla extra som alltid sätter kunden i fokus och har en service utöver det vanliga. Tack vare dem finns det en affär i Stenberga där det finns allt man behöver, och lite till. De är lösningsorienterande och ingenting är omöjligt för Sissi och Birgitta. De ordnar med hemkörning, catering, höstmarknad, julmys och massor av andra evenemang som gör att Stenberga blir en levande by.”

Enkäten är avslutad, inga fler svar kan lämnas.