Désirée hittade sin passion

Désirée Lindskog Pommer driver butiken DesDesign där hon säljer keramik och barnkläder. Men att sy och vara keramiker är inte hennes enda intressen, det är hos sina sex alpackor på gården i Bäckaby som hon njuter som mest av livet.

Désirée Lindskog Pommer står i sin butik framför bänkar med keramik i olika former

Désirée Lindskog Pommer hittade sin passion i drejning och säljer nu sin keramik i butiken på gården i Bäckaby.

Hennes intresse för keramik började när hon flyttade med sin familj till Australien. Familjen bodde där i tre år och det var under den tiden som Désirée började dreja.

– Jag började på en keramikkurs i Melbourne. Jag blev frälst skulle man kunna säga. Jag har målat mycket akvarell tidigare men just keramiken blev snabbt min stora passion. Vid den här tiden längtade jag hem till Sverige så för mig var motiven på min keramik given, nämligen björkar, det är Sverige för mig. Mina första alster fick därför namnet Hemlängtan, berättar Désirée.

Syr barnkläder

Det var så DesDesign tog sin början. I dag tillverkar hon brukskeramik och handbyggda alster som hon gör i både i lergods och stengodslera.

– Jag kände att jag hade hittat det jag verkligen ville göra och jag insåg att det kan födas fantastiska saker ur upplevelser som har varit jobbiga och det tycker jag återspeglas i min keramik.

Men Désirée tillverkar inte bara keramik, hon älskar även att sy barnkläder.

– I november 2018 bestämde jag mig för att köpa ett svenskt barnklädesmärke som går i Carl Larsson och Astrid Lindgren-stil, Design Petra anno 1951. Jag har alltid älskat att sy och gillar den här stilen väldigt mycket. Jag säljer ävendamkläder från Capri Collection och Mariedal Design i min butik, som är svensktillverkade, berättar Désirée.

Ställning med handsydda barnkläder

Désirée syr barnkläder.

I februari 2021 flyttade Désirée och hennes man Anders till en gård utanför Bäckaby i Småland. Under våren öppnade hon butiken DesDesign i Korsberga, där hon säljer sina produkter under sommaren. I butiken, som ligger vackert belägen vid Vänhems Café och Vandrarhem, hittar du allt från muggar med vackra handdekorerade motiv till handgjorda tvålar, mössor gjorda av ull från alpackor, barnkläder och heminredning.

– Det har gått bättre än jag förväntade mig, jag har haft många besökare här under sommaren. Jag trivs verkligen bra och tanken är att jag ska fortsätta att ha öppet här även under nästa sommar, säger Désirée.

Passion för djur

Resten av året är kan du köpa hennes keramik och kläder i butiken på gården i Bäckaby, där hon även har sin verkstad och syateljé.

På gården finns också hennes andra stora passion, nämligen alpackor som du kan hälsa på när du besöker butiken. Vill du bekanta dig med dem närmare kan du boka tid för ett besök. Förutom att hon älskar att spendera tid med alpackorna kommer deras ull till nytta i hennes klädtillverkning.

– Jag förädlar alpackornas ull, spinner och färgar till bland annat mössor, vantar och kardar ullen till barntäcken, deras ull är ett fantastiskt naturmaterial. Sen älskar jag att spendera tid med alpackorna, det är riktig avkoppling att få umgås med dem. Jag träffade på dem under mina år i Australien när jag besökte en alpackafarm och blev genast förälskad och jag bestämde mig för att jag någon gång skulle ha alpackor hemma i Sverige och så blev det. Jag upptäckte hur otroligt snälla och nyfikna de är, säger Désirée.

Désirée har alltid haft ett stort intresse för djur och har tidigare arbetat som tränare och ridinstruktör, under flera år drev hon även en ridskola. Numera är hästarna en hobby.

Keramikmuggar med motiv av björkar

Keramik med vackra motiv av björkar.

Trivs i Småland

Hon älskar livet i Bäckaby och Småland och har inga planer på att någonsin flytta.

– Jag kommer från början från Göteborg och är uppväxt i Alingsås men jag har alltid älskat Småland, alla människor är så trevliga här och jag trivs otroligt bra, säger Désirée.

Désirée ser ljust på framtiden och har många stora planer för företaget.

– Jag lever min dröm just nu skulle man kunna säga. Längre fram skulle jag gärna vilja komma igång med keramikkurser, det vore väldigt roligt, säger hon.