Fritidsboendet blev för trivsamt

Mellan Nävelsjö och sjön Tjurken sträcker sig en grusväg genom det gröna sommarlandskapet. Där en åker slutar tar skogen vid och vägen för dig ner i en liten dal. Precis där, i ett vitt litet hus med putsad fasad har Mariette Gundstedt hittat hem.

En kvinna står framför ett hus.

Mariette trivs i sin trädgård där hon kan utnyttja naturens egna resurser.

För fyra år sedan letade Mariette Gundstedt och hennes särbo Johan efter något de kunde ha och sköta om tillsammans. Tankarna väcktes om ett fritidshus och blickarna gick mot Hemnet där de fastnade för ett vitt hus på Fredsberg 1 i Rullaberg.

– De flesta i bygden vet var jag menar om jag säger att jag bor i murare Engstrands gamla hus, säger Mariette som också konstaterar att muraren i fråga byggt ett hus som hållit över tid.

En grind står öppen in till en trädgård med ett litet hus.

Huset vid den lilla grusvägen i skogen är byggt 1909. Bortsett från lite pyssel under 1950-talet så är det samma hus som står där än idag, 111 år senare. På 1950-talet fick huset elektricitet, men när Mariette och Johan fick nycklarna så saknades fortfarande många av de bekvämligheter som hör ett modernt hem till. Det visade sig att det skulle bli ett rejält projekt.

– Nu finns rinnande vatten, men bara kallvatten, så det går inte att duscha eller tvätta. Men prio var att fixa en riktig toalett så att man slapp springa ut till utedasset, berättar Mariette.

Som med många husprojekt blev det mer att göra än de två husköparna tänkt sig. Med lite olika tempo i livet var det Mariette som var mest ivrig att få huset färdigt och sedan ett drygt år tillbaka är hon ensam ägare av huset.

– Jag vill inte ha ett projekt att hålla på med hela livet, jag vill ju kunna bo här och njuta, säger hon.

Att det skulle gå att bo och njuta i huset visade sig vara alldeles riktigt. Numera är det inte längre ett fritidshus, utan Mariettes huvudsakliga bostad. Där bor hon tillsammans med hunden Sture, en nio år gammal fransk bulldog, och de trivs som fiskar i vattnet. I huset kan Mariette renovera och inreda precis som hon vill. Ett stort intresse är att besöka olika loppisar för att fynda intressanta inredningsdetaljer. Det är en bit kvar att vandra innan huset är klart, men hon börjar skymta mållinjen.

Ett stenlejon på en stentrappa.

Besökare möts av ett lejon som håller vakt.

– Jag har lagt all min tid här sista året, så för mig passade det nästan bra att pandemin kom nu eftersom jag har fullt upp med totalrenovering. Det har blivit många sömnlösa nätter när man funderat på hur man ska gå vidare, men så har jag ändå haft min vision. Det får bära eller brista, lite så känns det, förklarar hon.

Om du vill följa Mariettes renovering och liv på landsbygden kan du göra det genom kontot @fredsberg1 på Instagram Länk till annan webbplats..

Ett kök i grått tema.

Köket har Mariette fixat och donat med på egen hand.

Hjälp av andra

Mariette beskriver inte sig själv som en fixare som måste ha ett projekt i rullning. Själva renoveringen är mer något som måste göras för att få huset precis så som hon vill ha det. För att nå dit gör hon en hel del själv. Till exempel är det nyrenoverade köket hennes eget verk, även om hon fått mycket hjälp av vänner och bekanta.

– Det har varit en utmaning att mäta överallt och planera ett kök. Kommer bänkskivan att passa? Har jag gjort rätt? Men det har flutit på ganska bra ändå, säger hon.

Andra delar av renoveringen har hon lejt bort till byggföretag eller låtit vänner och bekanta bita i. Ett stort ingrepp var att dränera runt husgrunden och alldeles nyligen har huset fått ett nytt grönt plåttak. Närmast på schemat står ett badrum. Gipsskivorna i taket är på plats, så även spacklet i skarvarna, men våtrumstapet, rördragning och liknande ger sig Mariette inte på själv.

– Sådant som jag klarat av själv har jag gjort själv. Jag har slipat, målat, tapetserat och tagit ner gamla väggar.

Ett kalt rum under renovering.

Nästa del av projektet är att få till ett ordentligt badrum på övervåningen. Till vänster i bild stod tidigare den vedspis som Mariette nu har flyttat ner i köket.

Trivs i lugnet på landsbygden

Mariette är uppvuxen på landet utanför Jönköping, men har i vuxen ålder bott i såväl Tenhult som inne i Jönköping. Att hon nu hittat tillbaka till landsbygden tror hon har att göra med att åren har sin gång. På landet har hon hittat ett charmigt hus i ett bra läge. Här kan hon gå direkt ut genom dörren och in i skogen, ta sig ett bad i Tjurken och odla sina egna grönsaker.

– Jag har alltid varit lite av en friluftsmänniska. Sen gillar jag att baka och göra lite saft och sylt och jag gör gärna mina egna hudvårdsprodukter. Ibland kan jag tycka att man skulle gå tillbaka lite i tiden.

Morötter på en skärbräda av trä.

Mariette odlar flera grönsaker själv och drar gärna nytta av naturens resurser.

Att det blev just landsbygden utanför Vetlanda var inte givet. Innan flytten gick till Fredsberg hade hon inte någon relation till Vetlanda alls, men hon har definitivt välkomnats väl. Hon beskriver sina grannar som hjälpsamma och fantastiska.

– De hjälper gärna till och bidrar med det de kan och jag bidrar med det jag kan tillbaka, säger Mariette.

Att få stifta bekantskap med Vetlanda har också varit positivt, även om hon inte har hunnit upptäcka så mycket i sina nya hemtrakter.

– Det är väldigt trivsamt. Det är ingen stor stad, men den har allt man behöver. I sommar har jag lovat mig själv att utforska lite. Jag har sett att det finns många gårdscaféer runt om i kommunen som verkar väldigt trevliga, säger hon.

Försöker locka familjen

Efter att ha hittat sitt drömhem finns det bara en sak Mariette saknar – sina barn. Och om du frågar Mariette så finns det både hjärterum och stjärterum. Med en tomt på landet ingår ofta en del mark.

– Jag försöker peppa mina barn på att komma hit, de kan ju bygga ett hus runt omkring här. Men de är inte riktigt redo än. Det kanske kommer när de blir lite äldre, säger hon.

Finns plats för dig

Om du som läser detta också drömmer om ett hem på landsbygden så kan ditt framtida boende finnas i Vetlanda kommun. Just nu genomför nämligen Vetlanda kommun en boendeinventering där de samlar in information om fastigheter där ingen står skriven. Enligt kommunens landsbygdsutvecklare Elin Bexell finns cirka 700 obebodda hus inom kommunens gränser.

– Vissa är fritidshus, eller hus som gått i släkten. En del har så klart egna planer för sina hus, men just nu försöker vi ta reda på vilka som äger hus som helt enkelt inte används och som någon annan skulle kunna ha glädje av, säger hon.

I samband med det arbetet är Elin också nyfiken på vem du är, som är intresserad av att bo på landsbygden i Vetlanda kommun. Du kan läsa mer om arbetet och själv svara på en boendeenkät på Vetlanda kommuns webbplats Länk till annan webbplats..

En kvinna sitter vid ett bord utomhus och håller upp en kaffekopp.
Ett vitt hus med putsfasad på landet.

På trädgården har Mariette plats med både fikabord, brunn, solbäddar och uthus.

Ett stort vardagsrum med grå väggar och två kakelugnar.

I vardagsrummet finns två fungerande kakelugnar.

En svart spis bredvid en gammal vedspis.

Förutom den gamla vedspisen har Mariette hittat en ny spis med ett klassiskt utseende.

En stor säng i ett sovrum med randiga tapeter.

Tapeterna i sovrummet bytte Mariette nästan akut, eftersom hon inte stod ut med de gamla. Snart ska renoveringen fortsätta även här.

En fint murad skorsten.

Skorstenen är ett hantverk värdigt husbyggaren murare Engstrand.

Ett set med trädgårdsmöbler i en stor trädgård.
En brunn på en trädgård.

Vad är en tomt på landet utan en klassisk brunn?

En upp- och nedvänd hink på ett brunnslock.
Mariette står lutad över ett trädgårdsland med lökväxter.

Rödlök, gullök och morötter. Det tar sig i grönsakslandet.