Gammaldags och stilfullt på bästa sätt

I maj 2017 stod Tiffany Håkansson framför ett rött litet hus i Simna­torp. Medan de andra spekulanterna tisslade och tasslade om att jämna torpet med marken, såg Tiffany potential i stugan. Tre år och över 8 000 Instagram­följare senare konstaterar hon att hon hade rätt. Att hon hittat hem. Men det skulle visa sig bli ett stort projekt.

Tiffany Håkansson står bredvid sitt trädgårdsland.

Tiffany stormtrivs i sitt simnatorp och spenderar gärna tid i trädgården.

Tiffany Håkansson är 32 år och bor med sina två katter Fenris och Rut i Simnatorp. Hon växte upp i Ekenässjön och senare i Vetlanda. Hon pluggade i Kalmar och tog sen flyttlasset vidare till Norge. I Oslo levde hon storstadsliv på riktigt. Hon bodde mitt i smeten och jobbade som både frisör och DJ. Men en som ville annorlunda var Tiffanys pappa.

- Pappa ville ha hem mig och visste precis hur han skulle göra. Han skickade bara en länk på Hemnet och sen fanns det ingen återvändo, jag var fast, berättar Tiffany.

I Simnatorp fann Tiffany sitt simnatorp. Ett ruckel i mångas ögon, men en guldklimp enligt Tiffany. På visningen insåg hon att det inte ens fanns en toalett. Det var utedass som gällde, men vatten fanns åtminstone indraget.

- De andra spekulanterna pratade om att sätta en grävskopa i huset, men det fick mig att gå igång ännu mer och tänka att nej, jag ska rädda det. Jag var sjukt naiv och optimistisk och sa att jag behöver inte ens förändra någonting.

Men förändring har det blivit

Det började med att hon fick gräva ner en trekammarbrunn för att kunna ha en riktig toalett. Men sen var ju de gröna plastmattorna inte så fina heller och Tiffany ville sätta sin prägel på huset, det var ju ändå hennes hus nu. Och sen dök en otrevlig överraskning upp.

- Det visade sig att huset var sjukt fuktskadat. Syllen var rutten på hela baksidan och för att byta ut den måste man lyfta hela huset. Vi gjorde det själva. Det var ju också ganska naivt, för det kunde ha gått käpprätt…

Att byta syll gick bra och huset står kvar än idag. I huset bor Tiffany och via Instagramkontot Simnatorpet Länk till annan webbplats. följer över 8 000 personer hennes renoveringsprojekt. Hennes sätt att renovera och inreda verkar med andra ord locka många nyfikna. Hon har medvetet valt att förnya huset efter husets förutsättningar.

- Man vill inte blanda in för mycket moderna material, utan gärna göra i så lång utsträckning som möjligt, så som man gjorde förr. Det är viktigt att bygga på ett vis så att huset fortfarande andas. När vi har brutit upp golven här och bytt ut bjälklag så har vi utgått från de metoder som är anpassade efter huset. På ett nybyggt hus utgår man ju från de materialen man har idag, men vi måste ju titta på hur konstruktionen är från början, med sten, timmer och lera, förklarar Tiffany.

- Sen har jag satt upp gipsskivor på väggarna och det är absolut inte byggnadsvård, men det är väldigt lätt att göra ogjort om någon annan skulle vilja göra det annorlunda i framtiden. Jag försöker alltid ha en tanke bakom det jag gör.

Hade inte klarat det själv

Vid sin sida har hon haft nära och kära med sig hela vägen, något som hon menar har varit väldigt viktigt. Och att torpet ligger i Vetlanda kommun kommer med fördelar på andra sätt. Här finns kontakter hon behöver och känner till sedan tidigare.

Allting hon kan om byggnadsvård har hon lärt sig sedan dagen hon köpte huset.

- Det är jättemycket Google, Youtube, böcker och att prata med andra. Jag föredrar mest att prata med folk, då kan man föra en dialog och ifrågasätta grejer. På Google kan man ju inte ställa en fråga utifrån sitt eget hus.

Hon tipsar också om tv-program som “Det sitter i väggarna” och “Husdrömmar”, men återkommer till att de egna kontakterna är det som hjälpt mest.

- Fast det kan vara svårt att välja tillvägagångssätt, för alla man pratar med säger att det är på ett visst sätt. Alla vet, men alla vet olika. Det ligger otroligt mycket planering och forskning bakom.

- Sen är det frustrerande när man är själv också. Jag ska spika pärlspont i taket, men jag kan inte hålla en fyra meter lång bräda och spika själv.

Inspiration från Pettson och Findus

Trots att över 8 000 personer har fattat tycke för Tiffanys torp och sättet hon vårdar och inreder det på, så menar Tiffany att hon väldigt sällan söker aktivt efter inspiration.

- Min största inspiration är faktiskt Pettson och Findus och Sven Nordqvists illustrationer. Det var Pettsons kök som gjorde det så självklart för mig att mitt kök skulle vara grönt.

Hon vill att den som besöker hennes torp ska få en känsla av att det är fantasifullt, varmt och känna att man inte riktigt kan titta färdigt.

- Om du tittar på illustrationerna i böckerna om Pettson och Findus så är de så detaljrika så man får känslan av att man aldrig riktigt tittat färdigt.

Nyfiken på husets historia

När Tiffany kom på visningen föll hon för huset med en gång. Hon hade alltid drömt om en glasveranda och där var den. En glasveranda som på något vis hör ett äldre hus till.

- Det låter egentligen helt sjukt, men det var glasverandan som fick mig att köpa huset.

Innan hon köpte torpet visste hon inte att hon var intresserad av trädgård och odling. Och var intresset för byggnadsvård kommer ifrån vet hon inte, men hon har alltid haft en förkärlek för äldre hus.

- Jag hamnade nog i mitt rätta element här, säger hon.

Torpet hon har bosatt sig i är från år 1900 och ett 120 år gammalt hus bär så klart på en historia. En historia som Tiffany gärna skulle vilja veta mer om.

- Jag har fått lite historia om huset via Instagram, till exempel att det bodde en kvinna här som var väldigt rädd för åska. Men jag skulle gärna vilja veta mer. Så om det är någon som sitter på info så får man gärna höra av sig till mig.

Känner sig hemma på landet

Hon berättar att hon stormtrivs i sitt simnatorp, även om hon drömmer om att någon gång bo vid en sjö och ha sin egen ateljé där hon kan göra lite vad som helst. Men på frågan om hon skulle vilja ha samma hus fast mer inne i stan skrattar hon bara till svar.

- Nej, nej! Jag har alltid haft en dröm om att bo på landet. Det bästa av allt är hur man får följa årstiderna. När jag bodde i Oslo så blev snön till snöblask på en halv sekund. Men här ute när snön faller och det verkligen blir ett vinterlandskap, det är drömlikt. Och fågelsången på våren är ljuvlig, avslutar hon.

Ett rött torp omgivet av grönskande trädgård, björkar och granar.
Tiffany pillar i sin trädgård.
En gammaldags glasveranda vid ett rött torp.
En blå byrå med krukväxter på.
En vitgrå katt sitter på ett bord och lyfter upp en tass.
Stora gröna knoppar i ett trädgårdsland.
Tiffany står i sitt kök.
Ett kök i gammaldags stil och grönt tema.
Vaser och ett ljus på ett bord.
En grönskande trädgård syns inifrån en glasveranda.
En gammal radio står på en byrå.
En jordglob och en krukväxt på en byrå.