Håkan Larsson tilldelas stjärna på hedersplats

Varje år delas det ut en stjärna på Hedersplats Vetlanda till personer för deras utmärkande insatser för Vetlanda kommun. Nu är det klart att årets pris går till konst­föreningens Håkan Larsson.

Leende Håkan Larsson sitter i en fåtölj framför vägg med två tavlor

Håkan Larsson får ta emot årets stjärna på Hedersplats Vetlanda.

– Det känns helt överväldigande, säger pristagaren.

Håkan Larsson är ett känt ansikte för de allra flesta Vetlandabor, speciellt för de som är insatta i konstens värld. Nu står det klart att han tilldelas årets stjärna på heders­platsen.

Prisets motivering är: “Håkan Larsson, Vetlanda Konstförenings ord­förande, tilldelas 2022 års stjärna på Hedersplats Vetlanda. I årtionden har han med smitt­samt engagemang haft en nyckel­roll i att sprida intresset för konsten. Hans stora kunskap, på såväl det lokala som det nationella planet, har resulterat i en mång­fald av utställ­ningar. Vetlanda Konstförening har en stor betydelse för Vetlanda kommuns kultur­liv och därmed dess attraktivitet.”

– Jag blev synnerligen över­raskad, det fanns inte bland stjärnorna att jag skulle få det här priset. Jag är född och uppväxt i Vetlanda kommun så att få ta del av detta pris är en stor ära. Jag brukar lite skämt­samt säga att jag är född på torget. Min mor växte upp i Mogärde och min far i ett hus på Bäckmanska tomten så min uppväxt har varit på torget och runt omkring hedersplatsen, säger Håkan Larsson glatt.

Priset kände Håkan till väl sen innan; men att han själv skulle få det såg han som en stor överrask­ning.

– Andra som vunnit detta pris är ju kända personer. Jag vet inte om jag själv är en så känd person, det har jag aldrig tänkt mig.

Håkan Larsson står bredvid en tavla

Håkan stoltserar med ett av konstföreningens alla verk.

Konsten alltid varit central för Håkan

Just konsten är något som Håkan själv aldrig gett sig in i som skapare. Vid sidan av främ­jandet har han i stället ägnat sig åt att hjälpa andra förmedla sin konst och få den utställd.

– Vi bjuder in folk till olika utställningar, vi annonserar och försöker sprida känne­dom om olika konst­former. Vi har olika sommar­utställningar där folk från hela Sverige – och även danskar och tyskar – kommer för att se våra utställ­ningar. I vissa fall mynnar det ut i att de själv vill ställa ut sin konst här.

I frågan om Håkan ska fira priset så lyser han upp.

– Ja, självklart! Det här är andra priset jag får under kort tid, efter att ha blivit tilldelad Christina Jötterström­stipendiet för ett par år sedan. Då lämnade jag över en present till de styrelse­ledamöter som då tjänst­gjorde. Denna gång tänker jag försöka ställa till med en liten fest. Vi är en stor gemen­skap och att jag fått detta pris är mycket deras förtjänst, så jag vill se till att de ska få ta del av detta, säger Håkan ödmjukt.