Handla second hand för miljön

Fler och fler väljer att handla second hand och det är något som inte bara är bra för din plånbok utan även för miljön. På Erikshjälpen i Vetlanda har de märkt av den positiva trenden och hoppas att den håller i sig.

Håkan Johansson framför tavlor som är till salu på Erikshjälpen

Butikschef Håkan Johansson har märkt att fler och fler yngre väljer att handla på Erikshjälpen.

I Nydalaområdet ligger Erikshjälpen Second hand som säljer allt du behöver till ditt hem, som leksaker, husgeråd, möbler och tavlor. Det finns också en större avdelning för kläder.

Håkan Johansson som är butikschef, kan se att second hand har fått sig ett uppsving de senaste åren.

– Det har tidigare varit mer populärt i större städer men de senaste åren är det fler Vetlandabor som väljer att handla hos oss. Trenden ökade väldigt mycket under pandemin då fler handlade på hemmaplan. Det är människor i alla åldrar som kommer hit, men väldigt många yngre, säger han.

Större klädavdelning

I början av året gjorde Erikshjälpen om sin klädavdelning för att få det att se ut som i en vanlig klädbutik och det gör det också. Här finns en avdelning för herrkläder och en för damkläder. I långa rader hänger kläder i alla möjliga färger och storlekar. På båda avdelningarna finns det också massor med skor att välja bland.

– Vi behövde göra klädavdelningen större, vi får nämligen in väldigt många plagg och vi har märkt att många väljer att handla sina kläder hos oss. Det är fina produkter vi får in och en del av dem har aldrig ens använts och många plagg har till och med prislappen kvar, säger Håkan.

Kläder på klädställning

Det finns en stor klädavdelning på Erikshjläpen.

På Erikshjälpen finns även en stor avdelning för barn. Här är hyllorna fulla med leksaker och det hänger massor med kläder längs väggarna. Här kan du även köpa barnvagn, spjälsäng eller en babysitter.

– Det som jag tycker är både bra och roligt är att många Vetlandabor kommer hit för att köpa sina julklappar, allt du ger bort måste ju inte vara helt nytt, säger Håkan.

Leksaksbilar i glada färger

Barnavdelningen är fylld med leksaker.

Många volontärer

Erikshjälpen i Vetlanda har i dag ett 70-tal medarbetare och de flesta av dem är volontärer.

– Vi har fått många yngre volontärer som hoppar in och jobbar här några timmar då och då. Det är roligt att det finns så många som ser ett mervärde i att vara här och hjälpa till, säger Håkan.

För många är Erikshjälpen inte bara ett ställe att handla på utan också en mötesplats. Här finns ett fik där du kan sitta ner med dina vänner för en pratstund över en kopp kaffe. Längre fram ska det satsas mer på fiket och framöver kommer du kunna köpa en lättare lunch här.

– Vi vill att detta ska vara en plats där människor samlas, säger Håkan.

Bord och stolar med olika utseende

Här kan du fika.

Bra för klimatet

Det har tidigare funnits en del fördomar om att köpa saker på second hand men det är något som har förändrats den senaste tiden.

– Vi jobbar väldigt mycket med att förändra bilden av second hand och få folk att ändra sina vanor när det kommer till hur vi handlar och det tycker jag att vi har lyckats bra med, säger Håkan.

Att handla på second hand är bra för din ekonomi och du kan hitta väldigt mycket fina saker till ditt hem till ett långt pris. Det är också väldigt bra för klimatet att sakerna får en andra chans.

– Tillverkningen av nya kläder och möbler kräver väldigt mycket energi, därför är det bra om sakerna som har tillverkats används så länge som möjligt. I stället för att slänga det du har tröttnat på kan det komma till användning för någon annan, säger Håkan.

Har du kläder, skor, husgeråd eller möbler hemma som du inte längre använder kan du lämna dem till Erikshjälpen i Vetlanda.

– Vi har även möjlighet att komma ut och hämta sakerna hemma hos dig. När de väl har kommit hit går vi igenom det vi fått in för att se vad som går att sälja och inte. Vi behöver alltid få in fler saker, säger Håkan.

På Erikshjälpen går överskottet av försäljningen till insatser för barn och vuxna, både i Sverige och i andra länder.

Hyllor med glas och porslinssaker

Här finns massor av saker till ditt hem.