Husköpet i Skirö ett vinande koncept
En bit utanför Skirö har Stine Conrad Jørgensen förverkligat en dröm. Där har hon byggt upp sin egen vingård och ser fram emot att snart få producera sitt första egna vin.

"Här vore det fint att odla vindruvor", tänkte Stine Conrad Jørgensen när hon tittade ut över trädgården vid huset i Skirö.
Under hela sin uppväxt har Stine spenderat somrarna i Sverige. De hade släkt i Sverige och det var hit familjen styrde när det vankades sommarlov och semester. År 2005 hittade de sitt eget smultronställe och köpte sig ett sommarhus utanför Skirö.
– Vi hade länge haft en önskan om att hitta ett hus i Sverige. Tidigare hade vi campat vid guldvaskningen i Ädelfors, så det var där det startade. Vi tyckte att hela området runt Vetlanda, med Ädelfors och Skirö var ett väldigt fint område, säger Stine.
Gården som hör till huset är stor, nästan lika stor som Stines intresse för vingårdar. En dag för tre år sedan tittade hon ut över trädgården och kände att det vore fint att odla vindruvor där, mitt på det småländska Höglandet. Hon skrev in sig i en vinodlingskurs hemma i Danmark, sen kom pandemin emellan innan hon kunde avsluta kursen 2021.
– Jag har haft en liten dröm om en egen vingård, men jag kanske inte tänkte att det skulle vara här i Skandinavien, utan mer söder ut. Men det funkar bra här i Skirö för det är lite varmare klimat än där vi bor i Danmark, berättar hon.

Vingården har fått namnet Applaholm Vingård och fram till idag har Stine hunnit plantera 230 vinrankor. Här står vinrankorna i långa rader, uppställda med ståltråd mellan träställningar som sticker upp ur marken. Solen måste värma från ett visst håll och rankorna kräver både gröna fingrar och kärlek från den som hanterar dem. Det är en hel vetenskap. Stine berättar att det tar ungefär tre år innan man kan ta del av druvorna på allvar.
– De måste få stå och växa till sig så att de blir stadiga och får djupare rötter, säger hon.
Än så länge är Applaholm Vingård en ung vingård där vinrankorna behöver få sin tid att växa, men om några år när Stine har kommit igång på riktigt och rankorna fått växa till sig tar hon gärna emot besök och visar upp sin vingård.

Innan Stine kan plocka vindruvor och göra vin måste hon ta hand om vinrankorna. I tre år ska de helst få växa innan de är redo.
Vin till hösten
Vinrankorna som Stine valt att plantera i vingården har alla en sak gemensamt – de är tåliga för frost och kyla för att överleva i det nordliga klimatet. Här växer både blå och gröna druvsorter för att Stine ska kunna producera både rödvin och mousserande vin. Druvorna det handlar om är inga mindre än Frühburgunder, Muscaris, Merlot, Sauvignon Blanc, Leon Millot, Riesel och Solaris.
– Jag har smakat mycket vin både i Danmark och Sverige för att få lite idéer för hur jag kan göra goda viner med de här druvorna, oavsett om jag kör på en sort eller om jag blandar dem, förklarar hon.

Än är vindruvorna små och sura, men till hösten räknar Stine med ett gäng goda vindruvor att göra vin av.
I oktober blir det dags för Stine att plocka druvorna. I väldigt enkla drag ska druvorna sedan krossas och druvsaften pressas fram. Till saften tillför Stine sedan jäst som drar till sig sockret i saften och gör om till alkohol.
– Det är mängden socker i druvsaften som avgör hur starkt vinet blir.
Den här hösten hoppas Stine kunna producera sina första flaskor med eget vin, men hon räknar inte med någon större produktion.
– Det kommer räcka till några flaskor, men de blir till mig själv. Längre fram hoppas jag kunna ha vin till försäljning, men det får gå via Systembolaget i så fall eller om det skulle bli tillåtet med gårdsförsäljning, avslutar hon.
