Hydro gör en jätte­satsning i Sjunnen

Vetlandas största företag Hydro fortsätter att satsa lokalt. Nu påbörjas bygget av nya lokaler som ska öka företagets omsmältnings­kapacitet och göra det möjligt att producera mer miljö­vänlig aluminium till den lokala marknaden.

Två män gräver en jordhög

Hydros Christoffer Johansson och Jonas Bjuhr (VD) tar ett gemensamt första spadtag till utbyggnaden av omsmältverket i Sjunnen.

Den 28 oktober togs det första spadtaget till en utökning av omsmältverket i Sjunnen. Där ska Hydro kunna återvinna mer aluminium än de någonsin tidigare gjort. Expansionen innebär att Hydro kan ta tillvara ännu mer skrot och stärka den lokala produktionen på ett hållbart sätt.

Totalt investerar Hydro över 115 miljoner kronor i anläggningen och räknar då med att kunna höja produktionskapaciteten med 50 procent. I Vetlandamått mätt är det en jättesatsning.

– Det här innebär väldigt mycket, men framför allt är det mycket som handlar om hållbarhet idag. Att vi då kan ha ett världsledande internationellt företag i Vetlanda som också är nära kunder på den lokala marknaden. Det är väldigt viktigt, säger Jonas Bjuhr som är VD på Hydro Extrusions Sverige.

Produktion i ett omsmältverk

I det befintliga omsmältverket är det fortsatt full produktion.

Om allt går enligt plan ska omsmältverket vara klart under hösten 2022. Förutom expansionen av omsmältverket är det också klart att pressen i Sjunnen ska startas upp igen, vilket öppnar upp för fler arbetstillfällen.

– Vi räknar med att kunna tillsätta ett tjugotal nya tjänster, berättar Jonas Bjuhr.

”Ett förbättrat omsmältverk”

Åke Rydén har jobbat på Hydro i 15 år och är processtekniker i Sjunnen. Nu ser han fram emot att flytta in i nya och fräscha lokaler.

– Det här kommer bli trevligt så det ser vi verkligen fram emot, säger han. Det är alltid roligt med utveckling och vi har ju varit med i det här länge nu så det är kul att få ro ett projekt i hamn. Det är ett förbättrat omsmältverk, säger han.

Att Hydro fortsätter att satsa lokalt ser Åke bara positivt på.

– Det här är viktigt för hela bygden. Det säkrar ju upp arbetstillfällen och blir en tillgång för underleverantörer och allt här i närheten. Sen har vi ju det här med miljöändamålen också. Här kan vi hämta upp inhemskt eftermarknadsskrot och återanvända det, avslutar Åke.