Inge Bengtsson får Vänliga Vetlandas Heders­pris 2021

Inge Bengtsson i Korsberga är en välkänd profil för de flesta i Vetlanda kommun. Med en fantastisk känsla för service, ett extra­ordinärt gott minne och framför allt en vilja att satsa på sitt Korsberga belönas han nu med Vänliga Vetlandas Heders­pris 2021.

Inge Bengtsson framför Bengtssons i Korsberga

Inge Bengtsson fick Vänliga Vetlandas Hederspris år 2021.

Vänliga Vetlandas Hederspris delas ut av Vetlanda kommun och är ett sätt att uppmärksamma företag eller personer som vågat satsa på Vetlanda och visat en stark tro på att utveckla sin ort. Priset delades ut för första gången 2020 och då var det MP bolagen som fick ta emot priset efter att ha satsat stort på nya lokaler i Ekenässjön. I år är det ingen mindre än Inge Bengtsson i Korsberga som gjort sig förtjänst av utmärkelsen.

Inge äger och driver sitt livsverk Bengtssons Cykel & Service – ett företag som satt Vetlanda på kartan. Att han dessutom satsar på sin hembygd i Korsberga genom att bygga så väl kommersiella lokaler som bostäder, har han verkligen visat att han tror på de utvecklingsmöjligheter som finns i hela kommunen.

– Det är jätteroligt att man blir uppmärksammad när man satsar mycket tid och pengar på detta, svarar Inge på den klassiska sportfrågan ”hur känns det?”.

Inge är född och uppvuxen i Korsberga. När han för nästan exakt 40 år sedan startade sitt företag mitt ute i skogen var det få som trodde på honom, så för Inge blev det en extra sporre att motbevisa tvivlarna. Det har han lyckats med.

– Jag tror att det har gått så bra för att jag alltid har försökt vara tillmötesgående, både kvällar, helger och nätter. Invånarna i Vetlanda kommun har varit väldigt köptrogna och köpt mina grejer, berättar han.

Inge Bengtsson sitter vid ett skrivbord och håller upp en telefon mot örat.

Inge Bengtsson med telefonen i högsta hugg.

Att företaget blivit kvar i Korsberga under alla år har varit självklart för Inge Bengtsson. Att flytta någon annanstans har aldrig funnits på kartan.

– Det är en upplevelse att åka till Bengtssons. Vi är friska. Friska fiskar går mot strömmen. Sen har jag ett annat ordspråk; Viljan drar halva lasset, säger han.

Satsar stort

För ett par år sedan sålde Inge sitt företag. Tanken då var att gå i pension. Men ganska snart insåg han att företaget inte drevs vidare i rätt riktning och valde att köpa tillbaka det.

– Nu har jag trappat ner lite och jobbar bara 40 timmar i veckan. Då har jag ganska mycket tid över och har satsat på att bygga en ny Ica-affär och 13 marklägenheter, säger han.

– Det finns ungefär 20 äldre personer i Korsberga som vill flytta ifrån sina hus till en lägenhet. Men vart ska de ta vägen? De vill ju inte lämna Korsberga!

Ett kalhygge.

Bredvid Bengtssons fiskebutik har det förberetts för lägenhetsbyggnation.

Genom att bygga marklägenheter där de äldre kan flytta in räknar Inge med att frigöra plats för fler invånare i Korsberga. Då blir de större husen nämligen tomma och då kan barnfamiljer flytta in i stället. Enligt Inges uträkning kan det bli en ökning av antalet invånare med 24 personer.

– Jag vill ju att folk ska flytta till Korsberga så att vi kan ha kvar skolan och ha kvar Ica-butiken och servicen, det är jätteviktigt.

Han berättar att den gamla Ica-butiken i Korsberga har för dåliga lokaler och att byggnationen av den nya butiken sker tillsammans med butiksinnehavaren.

– Jag bygger och han sköter inredningen. Det är det som är navet i en sådan här by, samarbetet.

Varma känslor för Korsberga

Att Inge Bengtsson får saker att hända i Korsberga råder det inget tvivel om. Och att han hyser varma känslor för sin hembygd är inte heller någon hemlighet. Han är en eldsjäl och entreprenör ut i fingerspetsarna och det är också därför han nu fått ta emot Vänliga Vetlandas Hederspris.

– Jag vill ha en levande by, med många föreningar igång och man ska kunna samarbeta mycket. Det är en så pass liten by att vi måste hålla ihop och kunna hjälpa varandra. Sen har jag nog ett rätt bra renommé här i Korsberga. Man har nog lite pondus, avslutar han med ett skratt.

Inge Bengtsson står på en stor gräsplätt och pekar med handen.

På den här gräsytan ska snart Korsbergas nya Ica-butik stå färdig.

Inge Bengtsson står framför cyklarna i sin butik.

Det hela började med att Inge sålde cyklar.

Inge pekar på en båt.

Men sedan dess har Bengtssons börjat sälja mängder av produkter. Båtar till exempel.

En rad med motorgräsklippare.

Många Vetlandabor har köpt sina gräsklippare hos Bengtssons.

En butikshylla med stormkök, termosar, stekpannor och annat till friluftslivet.

Eller varför inte handla bra-att-ha-grejer till vandringen?