Joakim Freijd är Årets landsbygdsbo 2021

Sedan lite drygt två veckor har alla Vetlandabor kunnat rösta på sin favorit att bli Årets landsbygdsbo i Vetlanda kommun. Nu är röstningen avslutad och vinnaren är utsedd. Det är Björköbys eldsjäl Joakim Freijd som är Årets landsbygdsbo 2021.

Joakim Freijd håller i ett diplom och en bukett blommor.

Joakim Freijd är Årets landsbygdsbo 2021 efter att Vetlandaborna själva fått välja.

Årets landsbygdsbo är en ung utmärkelse som i år delas ut för andra gången. Den första personen att ta emot Årets landsbygdsbo var den ”färgglada lanttanten” Mickan Thor, men i år är det alltså Joakim Freijd i Björköby som fått den äran. Det är Vetlanda kommun som delar ut priset, men det är Vetlandaborna som bestämmer vem mottagaren ska bli. Först får de nominera sina favoriter, sen tar en jury fram tre finalister och därefter är det återigen dags för allmänheten att säga sitt genom en omröstning.

– I år fick vi välja ut tre finalister som alla förtjänade den här utmärkelsen och som alla verkligen brinner för sin landsbygd, men det är bara en som kan vinna, säger kommunens landsbygdsutvecklare Elin Bexell.

Årets finalister var inga mindre än Cecilia Malmqvist i Stenberga, Erik Hjärtfors i Näshult och Joakim Freijd i Björköby. Allra flest röster fick den sistnämnde. Totalt har det kommit in 617 röster och hela 362 av dem stod det Joakim på.

En kvinna räcker över en bukett blommor till en man.

Vetlanda kommuns landsbygdsutvecklare Elin Bexell överraskade Joakim Freijd med blommor och ett diplom.

Hur känns det här då?

– Nu har man ju hunnit tänka lite på det och bara att bli nominerad var ju högsta vinsten i sig. Det känns hur bra som helst, jag är överväldigad. Men jag delar det här med alla andra som jobbar för Björköby, säger Joakim.

En person håller i ett diplom och en bukett blommor.

Varför tror du att just du fick den här utmärkelsen?

– Det är nog alla galna idéer. Ibland önskar jag nästan att det var tyst där inne, men samtidigt känner jag att om jag ändå får idéer så är det klart att jag ska förverkliga dem, säger han skämtsamt.

Joakim berättar också att han vill att det ska hända mycket för alla på landsbygden, inte minst för de unga som han nyligen arrangerat ett Grand Prix för EPA-traktorer tillsammans med.

– Bara för att vi är en hembygdsförening så behöver vi inte bara hålla på med saker som har med museer att göra, konstaterar Joakim.

Motiveringen

Joakim Freijd har en stor kärlek, en stark drivkraft och ett brinnande intresse för att landsbygden ska vara en rolig plats att bo på. Genom sitt stora engagemang i föreningslivet bidrar han till att skapa en aktiv och levande landsbygd, med en stark sammanhållning mellan människorna som bor och lever i Björköby.

Ett rött hus på landsbygden.

Joakim Freijd bor i sitt älskade Björköby där han är en stark drivande kraft för en levande landsbygd.