Judith Engqvist är Årets landsbygdsbo 2022

Folket har sagt sitt och vi har ett valresultat. Årets landsbygdsbo i Vetlanda kommun 2022 är Judith Engqvist i Vrånghult.

Stewe Jonsson överraskar Judith Engqvist i dörröppningen, med diplom och blommor.

Vetlanda kommuns kultur- och fritidschef Stewe Jonsson överraskade Judith Engqvist med blommor och diplom.

För tredje året i rad har Vetlanda kommun delat ut utmärkelsen Årets landsbygdsbo till en person som lever och verkar på landsbygden. Den här gången gick priset till Judith Engqvist, som vid lunchtid på fredagen blev överraskad med blommor, diplom och ett presentkort av Vetlanda kommuns kultur- och fritidschef Stewe Jonsson.

I sin självbetjäningsbod utanför bostaden förser Judith förbipasserande med nybakat bröd, bakverk, godis och inredningsdetaljer. Företaget heter Idéer & Återbruk och har minst sagt vuxit till att bli en succé sedan hon startade 2019. Allt började med en låda med ägg vid vägkanten. Till sommaren 2020 ställde de fram ett gammalt utedass och i år var det dags att få dit en riktig bod.

Judith Engqvist står i dörröppningen till sin handelsbod.

Det började med en låda med ägg vid vägkanten, idag är det en hel handelsbod.

 – Jag tror att många tycker det är bekvämt med just självbetjäning. Du kan komma hit och handla när du vill och du behöver inte klä upp dig. Sen tror jag att många tycker att det är lite unikt. Du kan komma hit mitt i natten och det är lite som en Pippi Långstrumpsk karamellbod, säger Judith Engqvist.

Skapat en idyll

Med Idéer & Återbruk har Judith Engqvist skapat en idyll längs den slingrande vägen förbi Vrånghult, åtminstone om du frågar personerna som nominerat henne till Årets landsbygdsbo. I motiveringarna beskrivs hur turen till Judiths självbetjäningsbod är dagens höjdpunkt och hur doften av nybakat bröd förgyller tillvaron.

Godis i askar och glasbehållare står på en hylla.

I boden finns godis, ägg, dricka och ofta nybakat bröd.

Hur känns det att vara Årets landsbygdsbo?

– Det känns så klart jättebra och väldigt överraskande, det hade jag verkligen inte förväntat mig. Jag tyckte det kändes som tunga motståndare och två fantastiska människor. Jag ser mig inte på det sättet, jag bara ångar på, men det är kul att någon ser mig så och vill sätta ord på det, säger Judith.

Varför tror du att du fick flest röster?

– Jag har nog en ganska supportande liga bakom mig. Jag har en stor familj och många som hejar på och det märker jag ju verkligen nu att det är många som står bakom mig. Det är många som är så positiva, som åker långt och som beställer från mig.

Årets landsbygdsbo väljs ut genom att alla som vill får nominera den de tycker förtjänar att bli uppmärksammad för sitt engagemang för landsbygden. Därefter väljer en jury ut tre finalister utifrån motiveringarna. Sen har det återigen varit dags för Vetlandaborna och allmänheten att få rösta och allra flest röster, det har Judith fått. Av totalt 1 893 inkomna röster har hon fått 915 stycken.

Judith Engqvist håller i en bukett blommor och ett diplom.

Årets landsbygdsbo i Vetlanda kommun 2022, Judith Engqvist i Vrånghult.

Motiveringen

Judith är en sprudlande människa full av idéer, lust och engagemang. Hon har skapat en idyll utmed den slingrande landsvägen. Varje helg ser hon till att det finns färskt bröd och andra läckerheter i den lilla handelsbod hon driver i Vrånghult. Hon har lyckats med att skapa något oväntat utmed den slingrande vägen som passerar åldrar och skog. En upplevelse som ger landsbygden liv.

Tidigare vinnare

  • 2020: Mickan Thor, Nävelsjö-Kärr
  • 2021: Joakim Freijd, Björköby