Mickan Thor är Årets landsbygdsbo 2020

Sedan måndagen den 14 september har allmän­heten kunnat rösta på Årets lands­bygds­bo, och nu är det klart vem som rott hem den fina ut­märkelsen. Allra flest röster har nämligen Mickan Thor fått.

Två kvinnor står bredvid varandra. En håller i ett diplom och en bukett blommor.

Vetlanda kommuns landsbygdsutvecklare Elin Bexell överraskade Mickan Thor med diplom och blommor.

Den fjärde september fick Vetlandaborna via Facebooksidan Vänliga Vetlanda en vecka på sig att nominera en person de tycker lyfter landsbygden lite extra. Efter att 32 nomineringar kommit var det upp till juryn bestående av kommunens landsbygdsutvecklare Elin Bexell och utvecklingschef Jörgen Wahlström att välja ut tre finalister.

– Vi hade några kriterier som vi utgick från och som vi ville att de nominerade skulle uppfylla. De ska till exempel vara en inspiration för andra, ha gjort avtryck på landsbygden, vara goda ambassadörer, bo och verka på landsbygden, vara engagerade och bidra till en levande landsbygd, förklarar Elin Bexell.

Efter att juryn gått igenom nomineringarna utsågs finalisterna Jan Evanson, Sofia Wahlén och Mickan Thor och det var återigen allmänheten som fick makten i sina händer.

– Vi har fått in 773 röster, så det är många som har velat säga sitt, konstaterar Elin.

Av de 773 rösterna är det hela 331 röster som har fallit på Mickan Thor, vilket innebär att Årets landsbygdsbo är just den “färgrika lanttanten”.

Under fredagseftermiddagen överraskades Mickan av Elin Bexell som kom med blommor och diplom. Dessutom ingick ett presentkort värt 500 kronor från Vetlanda handel i priset.

– Det känns väldigt bra. Jag lägger mycket tid på att ta bilder och skriva böcker och texter om landsbygden och visa upp den för människor, så det är väldigt roligt att få sådan uppskattning, säger Mickan Thor själv efter att hon fått sitt pris.

Hon vågade aldrig tro att hon skulle få utmärkelsen. Inte heller att hon skulle bli nominerad från första början.

– Jag trodde jag hade fått mina priser efter kulturpriset förra året, men så kommer det här också. Det känns lite overkligt. Både Jan (Evanson) och Sofia (Wahlén) är ju fantastiska ambassadörer och entreprenörer som verkligen hade förtjänat att vinna.

Motiveringen lyder:

Mickan Thor sprider en genuin glädje över att bo på landet genom sin blogg, sina böcker och sina bilder. Hon är en färgrik lanttant som med målande beskrivningar, visar hur vackert det är djupt in i de småländska skogarna. Hennes gård med både växter och djur är ett smycke för landsbygden.

Utmärkelsen Årets landsbygdsbo

Utmärkelsen Årets landsbygdsbo är en ny bekantskap bland Vetlandas olika priser och utmärkelser och kom upp som idé när årets Landsbygdsvecka planerades. Eftersom Landsbygdsveckan sker vartannat år, så är planen att utmärkelsen ska återkomma med samma frekvens.

– Jag tycker det känns som att det har varit ett stort engagemang, så det är jättekul, säger Vetlanda kommuns landsbygdsutvecklare Elin Bexell.

En kvinna håller i ett diplom och en blombukett.
Två kvinnor ler mot varandra, den ena har precis fått ett diplom av den andra.
En vit hund ligger på en fåtölj i solen, med en boll..
Mickan Thor håller upp två hundvalpar.
En tupp.