Mikaela Rautio är Årets landsbygdsbo 2023

Tre finalister har blivit en vinnare. I två veckor har alla i och runt Vetlanda haft möjligheten att säga sitt. Nu står det klart att Mikaela Rautio är Årets landsbygdsbo 2023!

Mikaela Rautio med en bukett blommor och ett diplom.

Mikaela Rautio är Årets landsbygdsbo 2023.

Mitt i Smålands trädgård, en bit upp på höjden utanför Skirö, ligger ett rött hus med en svårslagen utsikt över dalen nedanför. Det är Loaklev Lustgård. Där bor Mikaela Rautio med sin familj och tillsammans har de trädgårdscafé, gårdsbutik, mängder av djur och ett enastående driv för att hitta på saker.

– Vi har bott här i två år, men det känns som en evighet på ett positivt sätt, svarar Mikaela på frågan om hur länge familjen bott där.

Tidigare bodde de lite längre ner för backen och redan då drev hon Stall Metropol och erbjöd turer med häst och vagn för den som ville uppleva riktig Bullerbykänsla. Så att driva företag inom besöksnäringen är inte nytt för Mikaela.

I år har Fortuna fått ett föl, så det har inte blivit några turer, men nästa år kommer jag att börja med det igen, säger hon.

Dagen till ära har kommunens landsbygdsutvecklare Elin Bexell tagit sig till Loaklev Lustgård. Med sig har hon ett diplom, en bukett blommor och ett Vetlandakort. På diplomet står det att Mikaela blivit utsedd till Årets landsbygdsbo.

Det är jätteroligt. Ärofyllt. Och det var så fantastiskt fina motiveringar och kul att så många röstat på oss, säger en överraskad Mikaela som fått höra av sin man att rörmokaren skulle komma och att hon därför var tvungen att vara hemma.

Varför tror du att just du vann?

– Jag tror att en stor bidragande orsak är djuren. Vi försöker alltid vara öppna och lära dem som kommer hit, låta dem komma nära och klappa djuren och det tror jag är uppskattat. Sen tror jag också att det bidrar att jag lägger ut mycket om mitt landsbygdsliv i sociala medier. Men det är ju mitt liv, jag är uppvuxen på landet och har levt med naturens med- och motgångar.

Mikaela Rautio sitter på huk vid tre stycken getter.

Gårdens getter är värda att säga hej till när du besöker Loaklev Lustgård.

En lustgård med fullt ös

I gårdsbutiken på Loaklev Lustgård kan du köpa honung, marmelader, äppelmust och dressing. Allt är inte egenproducerat, men allt är svenskt. I trädgårdscaféet kan du slå dig ner med en god kopp kaffe och fika och runt om gården finns mängder av djur. Där finns nämligen getter, höns, kaniner, ankor, hästar, katter och en hund.

Vi har örnar ibland och så har vi massor av spindlar i stallet, fyller sonen Hjalmar i.

En häst och en pojke med huvudena mot varandra.

Mikaelas son Hjalmar myser med fölet Mackay.

Det är sällan det är en lugn stund på gården. Närmast väntar Gårdsrundan under helgen den 9-10 september. Då har flera gårdar i kommunen öppet för besök samtidigt och Loaklev Lustgård erbjuder sopplunch med ostkaka och fika. Efter det blir det äppelfest hos Ädelboa och innan det är dags för julmarknad har Mikaelas son Hjalmar och hans pappa fått ansvara för ett nytt och lite läskigt projekt.

– Vi ska ha en spökrunda i oktober och det kommer vara allt från flygande spöken till huvudlösa ryttare, berättar Hjalmar.

Med andra ord ligger Mikaela Rautio och hennes familj inte på latsidan. De kan det där med att bidra till en levande landsbygd – och det är precis det utmärkelsen handlar om. Vinnaren ska bo och verka på landsbygden, vara en god ambassadör och ha gjort avtryck. Det är en beskrivning som passar väl in på årets mottagare.

Motiveringen

Mikaela är en eldsjäl som driver Loaklev Lustgård. Där välkomnar hon sina besökare med öppna armar. Med sitt trädgårdscafé, gårdsbutik och många aktiviteter, som äggjakt vid påsk och både höst- och julmarknader, får hon många att hitta ut till Skirös skogar. Tack vare att Mikaela öppnar upp sin trädgård ger hon alla som inte kan träffa djur annars möjligheten att göra det. Ingenting är omöjligt på Loaklev Lustgård och Mikaela har tillsammans med sin familj stora ambitioner att skapa en varm och välkomnande oas i Smålands trädgård.

Två kvinnor och en pojke, den ena kvinnan håller i ett diplom.

Kommunens landsbygdsutvecklare uppmärksammade Mikaela Rautio med ett diplom och en bukett blommor. Här står de tillsammans med Mikaelas son Hjalmar.

En anka sitter på kanten av en balja med vatten.

På gården finns det ankor...

Två katter.

... och katter.

Mikaela Rautio håller en hund i famnen.

Mikaela och hunden Freja kan njuta av fin utsikt från lustgården.

Ett diplom.
Flaskor med ketchup och olja.

I gårdsbutiken finns gott om spännande produkter att köpa.