Närproducerat i Skurebo

På många gårdar i och omkring Vetlanda kan du köpa närproducerat. Det är bättre för både dig och vårt klimat. Skurebo Östergård utanför Nye är en av de gårdar som säljer närproducerad mat. Här hittar du allt från ägg till honung och lammkött.

Maria är i fårhagen och klappar ett får

Maria tillsammans med gårdens tamaste får som behövde matas med flaska som liten.

Utanför Nye, i Skurebo, ligger Skurebo Östergård. Gårdens stora hus är klätt i höstskrud men det blommar fortfarande i trädgården och i trädgårdslandet finns en mängd grönsaker som är redo att skördas. Här i Skurebo bor Maria Brunér tillsammans med sina två hundar. Hon räknar ner dagarna, snart kommer nämligen hundvalpen hon har väntat på och det kommer säkerligen bli ännu mer livat i huset. Men hundarna är inte de enda djuren på gården. Här finns hästar, två fjällnära kor och en kalv, höns och i en större hage på andra sidan vägen betar ett 80-tal får. På gården har hon också fem bikupor som alla ger gott om honung.

Hund i gröngräset

En av Marias hundar som ofta är med och vallar fåren.

Maria är till viss del självhushållande, hon lever till stor del på grönsakerna från landet, lammkött, ägg och honung som kommer från hennes egen gård. Det som blir över säljer hon genom reko-ringarna för Vetlanda, Eksjö och Viserum. Där kan du som vill handla närproducerat beställa varor genom en Facebookgrupp och sen hämta dem när det är dags för utlämning.

Bodde i Vetlanda

Under sin uppväxt bodde hon inne i centrala Vetlanda och är alltså inte uppväxt på landet. År 1997 flyttade hon i alla fall till gården där hon bor i dag. Hon hade länge haft en längtan efter att flytta ut på landet och letade efter ett trivsamt hus att bo i tillsammans med sina barn och sin dåvarande man.

– Jag tror att jag fick den här längtan efter landet från min pappa som var jägare, vi var ute i skogen väldigt mycket och jag gillade tystnaden, säger Maria.

Driver gården själv

I dag bor hon ensam och sköter gården helt på egen hand. Hon har tidigare haft hjälp av sina barn men de är vuxna nu och har flyttat hemifrån. Hon har tidigare drivit gården vid sidan om sina andra jobb men sedan några år tillbaka gör hon det på heltid. Hon har bland annat studerat till journalist på Ädelfors folkhögskola och jobbade ett tag som frilansjournalist men svårigheterna att få ett fast jobb gjorde till slut att hon valde att satsa på sitt småbruk och djuren. Att driva en gård ger henne en sorts frihetskänsla.

– Det är en stor frihet att jobba på gården men det är också mycket ansvar och väldigt mycket jobb. Det är mitt ansvar att mina djur har det bra och de måste komma först, berättar hon.

Hink med närproducerad frukt, morot, rödbetor och en burk honung

Närproducerad mat från Skurebo.

Maria driver ett ekologiskt småbruk. Det innebär att det ofta görs kontroller på gården för att se så att djuren har det bra. Hon använder inte heller någon konstgödsel i sina odlingar och djuren äter bara egenproducerat foder. Djuren får vara ute många månader om året och har större utrymmen att röra sig på.

– Det betyder att djuren mår bättre, att köttet smakar godare och att mina grönsaker inte innehåller några miljögifter, berättar hon.

Fler köper närproducerat

Maria har den senast tiden upplevt att det är fler som väljer att köpa närproducerad mat och det ser hon som något väldigt positivt.

– Det är ju väldigt bra för vår miljö, att det vi äter inte har fraktats längre sträckor. Det är bra att fler och fler väljer att handla närproducerat, säger hon.

Tillverkar produkter av fårull

Hon gör även olika handarbeten och tillverkar allt från mössor och vantar till sadelvärmare och sjalar av fårens ull som hon säljer på olika marknader, hon har även lammskinn till försäljning.

– Jag behöver ha många produkter att sälja för att jag ska kunna leva på det. Sen gillar jag verkligen att sticka, det är avkopplande, säger hon.

Hon hoppas att hon ska kunna fortsätta driva sitt småbruk fram till pensionen och gärna efter det också.

– I framtiden skulle jag vilja bygga en gårdsbutik här ute, det hade varit drömmen. Det är mycket jobb med det så vi får se hur det blir i framtiden, säger Maria.

Gråa, vita och bruna får i en hage

Ett 80-tal får betar hos Maria.