Tusentals lampor skapar julkänsla i Lottas trädgård

Du som vuxit upp eller har bott i Vetlanda de senaste 40 åren har knappast missat det klara skenet från Byestadsvägen. Det är Lotta Nilsson som skapar julstämning med sin vackert upplysta trädgård.

Lotta står i en trappa framför sitt upplysta hus.

Vid Lottas trädgård på Byestadsvägen i Vetlanda stannar nyfikna besökare till för att se den vackert upplysta trädgården.

Utanför Lotta Nilssons hus på Byestadsvägen i Vetlanda stannar bilarna till för att beundra trädgården som lyses upp av närmare 30 000 ledlampor. Här hittar du tomtar, snögubbar, svanar och renar. I en skogsdunge utanför trädgården står en förrymd älg och lyser upp de höga tallarna.

Lotta Nilsson älskar att fixa i sin trädgård och gör det året om.

– Jag gillar julen men mest gör jag detta för att skapa en mysig trädgård och för att få lite ljus i en tid som är så mörk. Jag har väldigt mycket fantasi och jag gillar att bygga och pyssla, berättar hon.

Till vardags driver hon Lottas Bärgartjänst vilket betyder att hon aldrig riktigt vet när hon är hemma.

– Ibland kan jag vara hemma mycket mitt på dagen och då vill jag ha något att göra och då fixar jag i min trädgård, säger hon.

En ljusslinga som formar en älg, med en vagn bakom.

En dekorativ älg lyser upp den lilla skogsdungen.

Gemensamt intresse

Att pynta i trädgården och dekorera med lampor var en aktivitet som hon brukade göra tillsammans med sin man. Paret flyttade in i huset 1979 och redan första vintern började de dekorera trädgården med belysning.

– Vi började i väldigt liten skala men vi tyckte båda två att det var väldigt roligt så det växte mer och mer, säger hon.

När hennes man dog för tre år sedan funderade Lotta på om hon verkligen skulle fortsätta.

– Men det gjorde jag. Jag började då i en liten skala men jag märkte snabbt att jag tyckte att det var roligt, även om jag nu behövde fixa med allt själv, berättar hon.

Börjar i oktober

För att få en lika vacker vinterträdgård som Lotta krävs mycket planering.

– Jag börjar planera redan i oktober och då bestämmer jag vilka dekorationer jag ska ha. Det ser aldrig exakt likadant ut två år i rad utan jag brukar alltid ändra något, berättar hon. I år kan du hitta allt från isbjörnar och pingviner till tomtar, renar och lysande flugsvampar i Lottas trädgård.

Trädgårdsbelysning som ser ut som pingviner.

Här bor ett gäng pingviner.

Efter jul köper hon nya lampor på rea som hon sparar till nästa år.

Det är ett omfattande arbete att få upp alla lampor och det brukar ta några veckor innan hon är helt klar.

– Jag sätter upp lite varje dag, säger hon.

Positiv respons

Hon får väldigt mycket kommentarer från personer som imponeras av den juliga trädgården.

– Jag får väldigt mycket positiv respons och det är såklart väldigt roligt, säger hon.