"Under milen sällan bilen" är Eivors motto

Inspireras av Eivor Lindquist som cyklade 1000 mil under 2020 och ge dig ut på cykeln i påsk. I Vetlanda finns ett stort utbud av cykelvägar och vackra landsvägar, det kan Eivor skriva under på.

Eivor cyklar genom ett bostadsområde.

Eivor Lindquist cyklade 1000 mil på sin elcykel under 2020.

Eivor Lindquist har tidigare varit ordförande i cykelfrämjandet i Vetlanda och var med och startade upp det. Hennes cykelintresse väcktes för ungefär 20 år sen och har hållit i sig sedan dess.

– Min man och mina barn hade så många olika aktiviteter så jag bestämde mig för att jag också skulle göra något och då blev det att cykla. Jag 70 plus nu och jag tänker att om jag cyklar när jag är frisk kanske jag kan fortsätta med detta länge, säger hon.

Slog ut tänderna

Under sina år på cykel har hon hunnit med tre vätternrundor och nio tjejvättern. Under en av vätternrundorna föll hon illa och slog ut sina framtänder. Det blev en tur med ambulans till sjukhus men det stoppade inte Eivor från att cykla vidare.

– Det var bara att hoppa upp på cykeln igen för att inte bygga upp en rädsla. Jag slutade med tävlingsrundor men ställde inte undan cykeln helt, berättar hon.

Eivor håller upp ett pussel av sig själv och hennes cykel.

Eivor fick ett pussel med 1000 bitar efter att ha klarat målet på 1000 mil.

När corona slog till under förra året fick Eivor tid över och bestämde sig då för att börja cykla mer. När året var slut hade hon fått ihop 1000 mil på sin elcykel.

– I november hade jag cirka 150 mil kvar till 1000 och då bestämde jag mig för att jag skulle klara det. Jag nådde mitt mål dagen innan julafton och det var en härlig känsla, berättar hon.

När hon klarat sitt mål fick hon ett pussel med 1000 bitar.

–Det var egentligen då jag förstod hur långt 1000 mil faktiskt är, säger hon.

Flera olika rundor

Eivor fortsätter att cykla varje dag och tänker göra det så länge pandemin pågår, hon har redan fått ihop 180 mil och fler ska det bli. För att det inte ska bli långtråkigt under cykelturerna varierar hon mellan i alla fall fyra olika rundor.

– Favoritrundan går via Tångerda, Fageräng, Skede och Holsbybrunn. Det är väldigt vackert längs Brunnshultadammen. Ett tips är att stanna och fika i Skede hembygdspark, det är rätt lagom för då har du cyklat halva sträckan, säger hon.

En annan runda som Eivor ofta åker är längs med banvallen ut mot Myresjö sen till Hjältaryd, Hällinge, tillbaka till Myresjö och hem igen.

– Vetlanda har väldigt många bra cykelvägar som tas väl om hand både under sommaren och vintern. Kommer det snö tas den alltid bort fort, säger Eivor.

Inte ens på semestern låter hon elcykeln vila. I somras åkte nämligen Eivor och hennes man på cykelsemester.

– Vi åkte till Öland, Ulricehamn och Helsingborg och övernattade där. På dagarna cyklade vi och kom hem på kvällen för att äta en bit mat innan vi gick och la oss för att göra samma sak dagen efter. Man får se väldigt mycket på cykeln, det är jättehärligt. Det bästa med att cykla är ju att uppleva naturen och se årstidernas skiftningar, säger hon.

Rätt cykel

För dig som funderar på att börja cykla mer tipsar Eivor om att det är viktigt att köpa en bra cykel.

– Det ska vara en cykel som passar för ändamålet. Ska du cykla långt kan en elcykel vara bra. Sen är det viktigt att ha ett mål. Jag har en cykeldator och där ser jag hur långt jag har cyklat, jag tycker att det blir roligare så, säger hon.

Det är också viktigt att du har rätt utrustning med dig när du ger dig ut så att din cykelrunda blir extra bra.

– Hjälm är a och o. Jag använder också en hjälmluva och cykelhandskar. Du behöver såklart ha kläder efter väder och en reflexväst eller en reflexjacka. Sen är det viktigt att alltid ha med sig vatten.

Ett viktigt motto som Eivor lever efter är “under milen sällan bilen” och det tycker hon att fler borde ta efter.

Läs mer om cykel- och vandringsleder i Vetlanda kommun