Uppvuxen på landsbygden och där för att stanna
Hur är det att vara ung och bo på landsbygden? Loviza Adolfsson Karlsson är 15 år och trivs bra i sitt Björköby, men hon tycker att det finns både för- och nackdelar med att bo en bit från stan.

Loviza Adolfsson Karlsson trivs i Björköby.
Loviza Adolfsson Karlsson är en helt vanlig tonåring som gillar att umgås med sina vänner. Hon är 15 år gammal, går i nionde klass på Withalaskolan i Vetlanda, spelar bandy på fritiden och har en bit att åka innan hon kommer hem på kvällen. Hon är född och uppvuxen i Björköby utanför Vetlanda – på en landsbygd där hon trivs, även om det inte alltid är så smidigt.
– Det är mysigt att bo på landet med alla djur och sådant, men i stan är det lättare att ta sig till olika platser och det är närmare till affärer och skolor, säger Loviza.
Lovizas liv började egentligen utanför Björköby, men sedan några år bor familjen inne i samhället. Där driver Lovizas föräldrar restaurangen och cateringfirman Hannas i Björköby. På sommaren håller de i sommarpubar och är minst sagt bidragande till att Björköby är ett typexempel på levande landsbygd.
– Alla känner alla i Björköby, hela byn blir lite som en familj och man kan prata med vem som helst, berättar Loviza.
På frågan om Loviza trivs i Björköby och på landsbygden så svarar hon ja, förutom att det inte finns jättemånga kompisar i närheten. Men är det något Björköby är bra på så är det att se till att det åtminstone händer grejer. Här finns en aktiv hembygdsförening som gillar att tänka nytt.
– Förra året hade vi en EPA-träff när det kom folk från Eksjö, Nässjö, Vetlanda, Jönköping och kanske ännu längre ifrån. Och den ska vi ha nästa år igen, säger hon.

Det är Lovizas föräldrar som driver Hannas i Björköby, en stor anledning till att Björköby är ett levande samhälle.
Vill bo kvar på landsbygden
Än har Loviza några år kvar i skolan, men efter studenten hoppas hon att hon ska hitta ett jobb i närheten och kunna bo kvar antingen i Björköby, inne i Vetlanda eller någonstans här omkring. Hon ser sig själv bo på landsbygden även i framtiden. Främst med tanke på närheten till naturen.
– Björköby är ju hemma, det är mitt hem och en väldigt mysig by. Du kan gå ut och gå genom skogen och höra fåglarna kvittra. Sen kan du så klart gå promenader inne i stan också, men det är inte samma sak som här ute.
Fler bussar och närbutik
Även om det händer en del i Björköby och det mesta är bra om du frågar Loviza, så har hon många av sina kompisar och intressen inne i Vetlanda. Som tonåring på landsbygden kan hon därför känna sig isolerad ibland. Hon är för ung för att ha körkort och bil och bussarna går inte så ofta. När vintern kommer brukar hon snöra på sig skridskorna i Hydro Arena och spela bandy, men om inte bussarna går som de ska kan det ställa till problem.
– Det är ganska jobbigt, för det kan vara svårt att ta sig in till sina vänner i stan eller att hinna med träningarna, förklarar hon.

EPA-traktorn gör det smidigare att ta sig till olika platser. Om den fungerar som den ska...
I våras tog Loviza körkort för EPA-traktor. Med EPA-traktorn kan hon ta sig in till stan på egen hand, vilket förstås underlättar en hel del för en ung tjej på landsbygden.
– Men det hade varit lättare om den inte hade strulat så, säger hon med ett leende och förklarar att hon oftast brukar ta bussen.
Förutom en bättre och utökad kollektivtrafik hade Loviza gärna sett en närbutik i Björköby där det fanns möjlighet att köpa enklare basvaror.
– De flesta åker in till stan och handlar, men det hade varit bra med en affär där man kan köpa lite grejer som tagit slut hemma eller som man glömt, avslutar hon.

Närheten till naturen är ett stort plus med att bo på landsbygden.