Vänliga Vetlandas adventspoddare 2020

Under advent bjuder Vänliga Vetlanda-podden på lyssning genom ”Advents­poddarna”. Varje söndag i advent släpper vi ett nytt avsnitt där kända och okända personer med Vetlanda­anknytning delar med sig av sina personliga historier.

Här får du höra Vetlandabornas berättelser som berör, engagerar, får dig att dra på smil­banden eller fälla en tår. Du hittar alla avsnitt på Soundcloud, Spotify, Podcaster eller där du brukar lyssna på poddar.

Vänliga Vetlanda-podden släpptes för första gången den 5 december 2018. Podden produceras av Vetlanda kommun. Vill du tipsa om en sommar- eller adventspoddare? Hör av dig med ett mejl till kommun@vetlanda.se.

Advents­poddar 2020

Här ser du vilka personer som medverkade i advents­poddarna 2020.

29 november 2020: Veronica Malmberg

Tillsammans med sin man Mats, bonussonen Tim och parets två små pojkar, Razmus och Erik, gav sig Veronica Malm­berg iväg på sitt livs äventyr 2009. Flytten gick till USA, landet hon blivit förälskad i när hon som nybakad student flög över Atlanten för att bo tre år i San Fransisco. Den här gången blev det Tulsa, Oklahoma där häftiga väderomslag och giftiga kryp kom att bli ett normalt inslag i familjens vardag. Men efter knappt ett år vändes hela tillvaron upp och ner. Mats, som skulle på en vanlig affärsresa, kom aldrig hem igen. I Advents­poddarna berättar Veronica om den långa resan tillbaka till Sverige och livet.

6 december 2020: Andreas Lorentzon

Som tioåring tänkte Andreas Lorentzon sin första “queera” tanke. I flera år bad värmlänningen, som vuxit upp i kyrkan, om att Gud skulle ta bort hans bisexualitet. I sin podd berättar Andreas om hur hans relation till Gud förändrades när han vågade vara ärlig med vem han var, men också om resan från lilla Östervall­skog vid norska gränsen till att bli ungdoms­ledare i Vetlanda missions­kyrka. Andreas brinner för ett kärleks­fullt samhälle där kyrkan har sin naturliga plats och där vi alla kan existera sida vid sida, trots våra olikheter.

13 december 2020: Sandra Lundquist

Redan som liten visste Sandra Lundquist att det var i Göteborg hon skulle bo. Med sin passion för irländsk folk­musik hittade hon en stark gemenskap i staden och var med och startade en musik­festival. Men livet ville annorlunda och de hälso­problem som läkarna viftade bort som stress och nedstämdhet visade sig vara en dold sjukdom som tvingade henne att lägga fiolen på hyllan. Besöken hemma i Småland fick henne sakta att må bättre och en ny dröm växte fram. I sin podd berättar Sandra om livet som kanske inte alltid blir som man tänkt sig, utan bättre.

20 december 2020: Johan Cederholm

Hur är det att gå igenom inte bara en utan tre adoptions­processer, vilka utmaningar och välsignelser innebär det och hur hanterar man den resan som människa och som par. Det tar Johan Cederholm upp i sin podd som handlar om hur han och hustrun Sandra tillbringat långa perioder i Kenya och Sydafrika där deras tre barn har sina biologiska rötter. Det blev en vardag på varje ny plats där de tillsammans skapade den trygghet som behövs för att en familj ska kunna leva, utvecklas och växa.