Vem ska bli Årets landsbygdsbo 2022?

Framåt hösten är det fullt fokus på landsbygden och kommunen kör för andra gången sin landsbygdsvecka. Under denna vecka ska årets landsbygdsbo koras. Känner du en person som bor och verkar på landsbygden, som gjort avtryck och är en inspiration för andra? Då kanske det är årets landsbygdsbo.

En kvinna ger ett diplom och en blombukett till en man.

Förra året fick Joakim Freijd i Björköby ta emot utmärkelsen Årets landsbygdsbo av kommunens landsbygdsutvecklare Elin Bexell.

Till hösten är det dags att kora Årets landsbygdsbo för tredje gången. Förra året blev Joakim Freijd från Björköby tilldelad den fina utmärkelsen, men i september är det dags för en ny person att få den äran. Årets utmärkelse delas ut den 16 september, men innan dess är det en process att ta fram lämpliga kandidater och inte minst att utse en ensam vinnare.

– Först får allmänheten nominera den de tycker ska bli årets landsbygdsbo. Sen väljer en jury ut tre finalister och till sist är det återigen allmänheten som får säga sitt och rösta fram en vinnare utifrån de tre finalisterna, berättar Elin Bexell som är landsbygdsutvecklare på Vetlanda kommun.

Nominera med omsorg

Sista dag att nominera till Årets landsbygdsbo är den 26 augusti, men möjligheten att nominera är öppen redan nu. I formuläret nedan kan du fylla i namnet på den person du tycker ska bli Årets landsbygdsbo. Juryn väljer ut tre finalister utifrån en rad parametrar, så ta därför hänsyn till dessa när du skriver din motivering.

– Det ska vara en person som bor och verkar på landsbygden, som är en inspiration för andra, har gjort avtryck på landsbygden, är en god ambassadör och som är engagerad i att bidra till en levande landsbygd, berättar Elin.

Den 1 september presenteras de tre finalisterna. Då blir det återigen allmänheten som får makten genom en digital omröstning på vetlanda.se. Röstningen pågår fram till den 14 september och vinnaren presenteras fredagen den 16 september.

Prisades för sitt engagemang

Årets landsbygdsbo 2021 blev ingen mindre än Joakim Freijd. Han fick flest röster av allmänheten tack vare sitt stora engagemang för Björköby. Att det händer mycket i Björköby är ingen hemlighet och det är till stor del Joakims förtjänst.

– Det var så klart hedrande och en bekräftelse eller ett bevis på att man gjort något rätt och att man är på rätt väg. Det kändes väldigt kul att bli uppmärksammad på det sättet, säger Joakim Freijd om sin utmärkelse.

Joakim berättar att engagemanget alltid har varit en självklarhet för honom, men att det här inte är ett pris som han fått själv, utan något han delar med hembygdsföreningen i Björköby i allra högsta grad. Han menar också att engagemanget kanske är extra viktigt för människor på landsbygden.

– Jag har alltid sagt att vill man att det ska hända något, då får man engagera sig, särskilt på landsbygden. Det krävs alltid att någon engagerar sig för att det ska hända något, men inne i stan finns ett annat utbud. Då får vi kanske göra mer själva för att locka människor till oss, förklarar han.

Nominera här

Du kan inte längre nominera personer. Sista dag att nominera var den 26 augusti.