Vem ska bli Årets landsbygdsbo 2023?

Framåt hösten ska Årets landsbygdsbo 2023 koras. Känner du en person som bor och verkar på landsbygden, som gjort avtryck och är en inspiration för andra? Då kanske det är årets landsbygdsbo!

Stewe Jonsson överraskar Judith Engqvist i dörröppningen, med diplom och blommor.

Förra året fick Judith Engqvist i Vrånghult ta emot utmärkelsen Årets landsbygdsbo av kommunens kultur- och fritidschef Stewe Jonsson.

Till hösten är det dags att kora Årets landsbygdsbo för fjärde gången. Förra året blev Judith Engqvist från Vrånghult tilldelad den fina utmärkelsen, men i september är det dags för en ny person att få äran. Årets utmärkelse delas ut den 8 september, men innan dess är det en process att ta fram lämpliga kandidater och inte minst att utse en ensam vinnare.

– Först får allmänheten nominera den de tycker ska bli årets landsbygdsbo. Sen väljer en jury ut tre finalister och till sist är det återigen allmänheten som får säga sitt och rösta fram en vinnare utifrån de tre finalisterna, berättar Elin Bexell som är landsbygdsutvecklare på Vetlanda kommun.

Nominera med omsorg

Sista dag att nominera till Årets landsbygdsbo är den 20 augusti, men möjligheten att nominera är öppen redan nu. I formuläret nedan kan du fylla i namnet på den person du tycker ska bli Årets landsbygdsbo. Juryn väljer ut tre finalister utifrån en rad parametrar, så ta därför hänsyn till dessa när du skriver din motivering.

– Det ska vara en person som bor och verkar på landsbygden, som är en inspiration för andra, har gjort avtryck på landsbygden, är en god ambassadör och som är engagerad i att bidra till en levande landsbygd, berättar Elin.

Den 25 augusti presenteras de tre finalisterna. Då blir det återigen allmänheten som får makten genom en digital omröstning på vetlanda.se. Röstningen pågår fram till den 5 september och vinnaren presenteras fredagen den 8 september.

Prisades för sin självbetjäningsbod

Årets landsbygdsbo 2022 blev Judith Engqvist. Tack vare att hon skapat en idyll utmed den slingrande landsvägen med sin självbetjäningsbod Idéer & Återbruk fick hon flest röster av allmänheten. I sin självbetjäningsbod förser hon förbipasserade med nybakat bröd, bakverk, godis och inredningsdetaljer.

– Jag tror att många tycker det är bekvämt med just självbetjäning. Du kan komma hit och handla när du vill och du behöver inte klä upp dig. Sen tror jag att många tycker att det är lite unikt. Du kan komma hit mitt i natten och det är lite som en Pippi Långstrumpsk karamellbod, säger Judith Engqvist.

Nominera här

Du kan inte längre nominera personer. Sista dag att nominera var den 20 augusti.