"Vi kompletterar - inte konkurrerar"

Under våren 2021 startade Kujtim och Pajtim Berisha ProCars Edition. Företaget har sett god näringsutveckling och söker nu efter fler samarbetspartners. Därför bjöd de in politiker och Nuvab till ett företagsbesök för att visa upp sin organisation och prata om framtida visioner och utmaningar.

Två bröder framför en svart bil.

Bröderna Berisha visade upp sin organisation för Vetlandas politiker och representanter från näringslivsbolaget.

Bröderna – som är uppvuxna i Vetlanda – specialiserar sig på begagnade men exklusiva bilar och försöker ha en god blandning mellan el- och hybridbilar för att göra ett spadtag för miljön. Sedan starten kan de nu se tillbaka på en utmanande men rolig period där de började med tidsbokning och successivt utvecklade organisationen till en mer omfattande med allt från service, reparationer, rekonditionering och allmän bilförsäljning. Och bröderna ser på utvecklingen positivt och samtidigt är glada att få vara en del av Vetlanda kommun.

– Vi är uppvuxna i här och det känns väldigt bra att driva vår näringsutveckling i kommunen och få fortsätta vår resa som ett Vetlandaföretag. Vi samarbetar med lokala aktörer och vill ge tillbaka till kommunen och hjälpa andra genom att vara en lokal bilfirma där alla i Vetlanda kan vända sig utan att åka långt för mer exklusiva fordon. Vetlanda för oss är hemmaplan, säger Kujtim.

Med under företagsbesöket var Nuvabs verksamhetschef Magnus Claesson och närings- och affärsutvecklare Emma Ingelow, kommunalråden Monica Samuelsson (KD), Henrik Tvarnö (S), Daniel Berner (C) och Jan Johansson (VF). Företagsbesöket mottogs varmt av bröderna som uppskattar tiden som politikerna avsatte för mötet.

– Kul att alla kunde komma. Vi ser gärna att detta mynnar ut i större samarbeten och kanske till och med en temadag, med öppet hus och andra aktiviteter, både för att visa upp lokaler men också knyta fler kontakter, säger Kujtim.

Organisationen öppnar upp för praktikplatser

Trots att ProCars Edition bara figurerat i ett år ser bröderna redan ett ökat intresse av el- och hybridbilar och är på jakt efter förstärkning i organisationen. I dagsläget är de fyra anställda men söker efter förstärkning. Och praktikanter från Vetlandas olika skolor är något som välkomnas av dem.

– Vi har haft elever och unga praktikanter tidigare från olika fordonsprogram och märkt att de är extremt kompetenta på dagens bilar. I dag ser vi att bilarna har mer elektronik och detta är något som eleverna är väldigt duktiga på i jämförelse med mer traditionella mekaniker. En egenskap som är svår att hitta på dagens arbetsmarknad, berättar Kujtim.

Vad ser ni för utmaningar som bilförsäljare? Speciellt med tanke på ert fokus med mer exklusiva bilar?

– Få in bra, begagnade bilar. Vi ser att rena elbilar som har en tidigare årgång än 2018 har fler problem än de modernare årgångarna och har därför valt att lägga fokus på nyare fordon. Vi köper heller inte in fordon som gått mer än 17 000 mil på grund av de problem de kan medföra. Ladd-hybrider har ökat i popularitet och har en stor efterfrågan, säger Kujtim.

7 personer poserar framför företagsskylten och bakom två bilar

Från vänster ser vi: Kujtim Berisha, Pajtim Berisha, Jan Johansson (VF), Daniel Berner (C), Henrik Tvarnö (S), Emma Ingelow, Monica Samuelsson (KD).

Samarbete inom bilbranschen är inte helt friktionsfritt

ProCars Edition har idag ett samarbete med flera näringsidkare i kommun och ser gärna att fler aktörer arbetar tillsammans för en bättre och lättare utveckling i Vetlanda.

Förutom deras samverkan med Nuvab ser de gärna att andra näringsutvecklare hoppar på tåget för att tillsammans erbjuda den bästa upplevelsen till Vetlandaborna. Och inte minst bilaktörer.

– Vi samarbetar redan som sagt med flertalet aktörer i kommunen men ser gärna en uppstart av ett kluster tillsammans med andra företagare – speciellt andra bilfirmor. Sett till vår nisch ser vi det som att vi kompletterar och inte konkurrerar med andra bilförmedlare i kommunen. Och de samarbeten vi har idag har funkat superbra. Nuvab har hjälpt oss med allt från att synas till mer djupgående problem som till exempel bygglov, säger Kujtim.

– Vi vill öka vår organisation och detta genom att få in mer bilar i lager, tillägger Pajtim. Men då måste vi få upp ögonen för vår organisation mer lokalt.