Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Starta arbetsdagen med en kram – bli förskollärare

Stensåkra är Vetlandas mest mångkulturella förskola med en härlig utemiljö och stor trivsel. Här är verkligen de allra flesta nöjda – personal, barn och föräldrar.

Stensåkra förskola

Åsa Nilsson trivs med sitt jobb på Stensåkra förskola.

Åsa Nilsson har jobbat som förskollärare nästan tio år. På avdelningen Biet på Stensåkra förskola jobbar hon tillsammans med 16 barn och härliga kollegor. Förskolan präglas av en bra anda. Här hjälps kollegorna åt, stöttar varandra och ställer upp.

– Jag åker till jobbet varje dag och tycker att det är roligt, säger Åsa.

Barnens intresse styr

Det är full aktivitet i varje rum. Några målar av en snäcka, andra leker sjukhus, medan några barn bygger en stor bur av plastklossar till en lurvig leksakshund. Miljön är behaglig och kreativ. Några barn leker utomhus, innan det är dags att gå in för att äta lunch.

– Vi har stans bästa läge, säger Åsa. Här har vi skogen precis utanför dörren och vår nybyggda utemiljö är fantastisk. Vi har klätterbanor, labyrint, gungor, hästar och kojor. Det finns också en sittplats där vi kan äta mellanmål utomhus och grilla.

Just nu förbereder man för höstens tema, som är naturen. Barnen är intresserade av insekter, djur, vatten och bär och tillbringar mycket tid ute i skogen.

– Det är barnens intresse som styr vad som ska hända under temat natur, berättar Åsa. Vi fokuserar på processen, istället för slutprodukten. Det är inte alltid det resulterar i att man får med sig en grej hem, men man lär sig mycket på vägen.

Många kulturer bidrar

På Stensåkra förskola pratas det många olika språk. Närheten till bostadsområdena på Kantarellen och Stens väg gör sig påmind. Arabiska, persiska, somaliska, albanska, bosniska och urdu… Många kulturer samsas under samma tak.

Åsa, som är språkintresserad, ser det mångkulturella som en spännande utmaning.

– Vi kommunicerar ofta med hjälp av bilder, tecken och symboler, säger Åsa. Men visst är det en svår uppgift ibland. Det som är självklart för oss svenskar är inte lika självklart för alla.

Åsa tycker att det känns extra bra när föräldrarna visar förtroende för henne och verksamheten när de lämnar sina barn, trots att de vet att inte allt fungerar precis som hemma.

Fortbildning uppmuntras

Som förskollärare tycker Åsa att man bör hålla sig ajour, ta del av litteratur och ta de möjligheter som finns till fortbildning. Åsa har läst enstaka kurser samtidigt som hon jobbat. Det har varit Kvalitet i förskolan och kurser i flerspråkighet och dokumentation till exempel. 

– Vetlanda kommun erbjuder goda möjligheter och uppmuntrar verkligen till vidareutbildning för sina förskollärare, säger Åsa. Att ha möjlighet att utbilda sig vidare på arbetstid är utvecklande och berikande.

Vad är det då som lockar med förskolläraryrket?

– Att komma till jobbet och mötas av glädje och kramar från barnen kan vara det bästa med mitt jobb, säger Åsa. Och ibland kommer barnen med så sköna kommentarer att man skrattar tills man nästan tuppar av. Visst kan det vara jobbigt och tålamodsprövande ibland. Men jag älskar mitt jobb och har verkligen den bästa arbetsplatsen!

Vill du också ha en kram när du kommer till jobbet på morgonen? Läs mer om våra lediga förskollärartjänster och ansök senast 19 oktober.

15

Kontakt

Ingela Nyberg

Ingela Nyberg

Verksamhetschef förskola
BU Chef/Adm pers, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-972 51, 070-609 72 51
Ingela.Nyberg@vetlanda.se

Publicerad 2016-10-12

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda