Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

P-skivan är här!

I slutet av november är det dags. Då inför vi p-skiva i Vetlanda kommun. Det innebär gratis parkering på våra kommunala platser, men tänk på att det är skyltningen som anger hur länge du får stå parkerad.

Vetlanda kommuns p-skiva

Gör som Björn Wiberg, hämta din p-skiva redan idag!

Här hämtar du din p-skiva

P-skivan, som har motiv från Vetlanda, är gratis och finns att hämta i många butiker. Den finns också i stadshusets servicecenter och på Vetlanda bibliotek. Den 27 november öppnar vi upp kommunens nya InfoCenter och då finns p-skivan att hämta även där.

– Saknar du p-skiva kan du skriva ankomsttiden på en lapp och lägga den synlig i vindrutan, säger Björn Wiberg på tekniska kontoret. Har du en p-skiva från en annan kommun fungerar den också alldeles utmärkt.

Så här använder du p-skivan

Du ställer in din ankomsttid på p-skivan. Du har rätt att sätta den på närmast följande hel- eller halvtimma. Om du kommer 14.05 kan du alltså sätta p-skivans tid på 14.30.

Det är fortfarande skyltningen som bestämmer hur länge du får stå parkerad. I centrala Vetlanda varierar tiden mellan 30 minuter utmed de centrala gatorna upp till fyra timmar på exempelvis Delfinparkeringen.

Tidigare har det varit gratis att parkera efter klockan 15. Nu parkerar du istället med p-skiva mellan klockan 9 och 18 på vardagar och mellan 9 och 15 på lördagar.

Varför p-skiva?

P-skivan kom till efter en motion från Henrik Tvarnö (S) och Jan Johansson (VF). Att införa en p-skiva stödjer också kommunens mål om ökad attraktivitet.

Det finns flera skäl till att p-skivan införs just nu. Björn Wiberg förklarar:

– Vi har gamla vridmätare och det börjar bli svårt att hitta reservdelar till dem och det gör att de är kostsamma att reparera när de går sönder. Även våra biljettautomater är i varierat skick och behöver bytas ut. Det är ekonomiskt att införa p-skiva nu.

Dessutom kommer det nya mynt, vilket innebär att alla parkeringsautomater måste uppgraderas. Detta skulle kosta cirka 5 000 kronor per biljettautomat.

I Vetlanda finns ungefär 750 kommunala parkeringsplatser. Tänk på att det även finns privata parkeringsplatser i stan, som kan ha andra regler.

Övervakningen av de kommunala parkeringsplatserna kommer att vara oförändrad.

34

Kontakt

Björn Wiberg

Björn Wiberg

Projekteringschef
TK Gata och Parkavdelning, Tekniska kontoret
Telefon: 0383-973 17, 072-704 73 17
bjorn.wiberg@vetlanda.se

Publicerad 2016-11-01

Kommentarer
 1. BodilKramare
  Tack!!!! Äntligen!
  # 1
  onsdag, 2 november kl. 19:37
 2. Thomas Svensson
  Måste P-skiva användas på de parkeringsplatser som tidigare var avgiftsfria (t ex Gladan) och på gatuparkering?
  # 2
  torsdag, 3 november kl. 07:10
 3. Björn Wiberg
  Vid parkeringsplatser där p-skiva ska användas kommer det att vara skyltat med en symbol för p-skiva. Vissa parkeringsplatser som idag är avgiftsfria kommer att få p-skiva, ex Storgatan och Stationsgatan. På 24-timmarsparkeringar, ex Gladan eller våra lokalgator kommer det inte behövas p-skiva.
  # 3
  måndag, 7 november kl. 11:39
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda