Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Ungdomar ger tunnel myskänsla

Har du sett vad fin gång- och cykeltunneln vid Mogärdeskolan har blivit? Här har våra ungdomar fått vara med att påverka och rita idéskisser. Designern Erik Olsson har sedan förverkligat idéerna.

Vid en trygghetsvandring 2012 identifierades Mogärde-tunneln som en otrygg plats som man behövde göra något åt. Det har tagit sin tid att lösa finansieringen, men nu är resultatet klart och alla inblandade mycket nöjda.

– Det var väldigt viktigt för oss att få med våra ungdomar i arbetet. Man blir mer rädd om sin miljö när man varit med och utformat den, men även trygghetsaspekten har varit i fokus, berättar kommunens projekteringschef Björn Wiberg.

Designern Erik Olsson, Olsson & Linder, föreläste om ljus för eleverna i årskurs nio på Mogärdeskolan under en bildlektion i våras. Därefter fick de spåna fritt och rita skisser på vad de ville se i tunnelns närområde.

– Själva tunneln är ett ställe som man bara vill passera genom. Därför har vi valt att koncentrera oss på utsidan utifrån elevernas idéskisser, säger Erik Olsson.

Resultatet blev tre olikformade lyktstolpar – en blomma, en rörstolpe och en ballongtjej med kattsiluett. Det blev också ringar runt träden med belysning i och en bänk med hjärtan. Själva tunneln har man klätt med tryckimpregnerat trä.

Det är Vetlanda kommun och Tillväxt Vetlanda som har hållit i projektet att bygga om tunneln. Kostnaden blev 350 000 kronor. Då ingår åtgärder som återställning av kantsten, asfalt, grönytor och buskage runt om tunneln.

– Välkommen på invigning av tunneln tisdagen den 29 november klockan 17-18, hälsar Björn Wiberg.

18

Kontakt

Björn Wiberg

Björn Wiberg

Projekteringschef
TK Gata och Parkavdelning, Tekniska kontoret
Telefon: 0383-973 17, 072-704 73 17
bjorn.wiberg@vetlanda.se

Tillväxt Vetlanda

Mikaela Söderberg
Näringslivsutvecklare
Telefon: 0383-594 93, 070-277 18 95
mikaela@tillvaxtvetlanda.se

Publicerad 2016-11-25

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda