Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Hipp hurra för Landsbro skola!

Landsbro skola fyller 50 och firade fredagen lång tillsammans med personal och elever.

Landsbro 50 år

Peace! Rektor Marie Ekström tillsammans med två av eleverna vid fredagens födelsedagskalas.

Festlig stämning och en inte alltför vanlig skoldag blev det då högstadiet på Landsbro skola hade födelsedagsfirande på fredagen, nästan exakt 50 år efter invigningsdagen den 3 december 1966. Dagen startade upp med frukost och många, både elever och personal, hade hörsammat uppmaningen att för dagen klä sig tidstypiskt. Alltifrån strikt slipover och slips till lite mer rock`n roll-stil och flower power kunde ses i korridorerna.

Sång och musik

Peter Bodsgård, fritidsledare på skolan sedan 1985, bjöd på ett humoristiskt kåseri med minnen från sin tid från skolan, men också blandat med musikminnen från sextiotalet. Publiken fick till och med några prov på Peters sångförmåga, då han bland annat tolkade Nancy Sinatra.

Mer sång blev det då bandet SHL släppte loss i idrottshallen. Bandet består av Sven Andersson, Henrik Ritzman och Lasse Dotzek och förmiddagens konsert innehöll många gamla favoriter, som en del av lärarna, men kanske inte så många av eleverna, har minnen till.

Goda relationer

Rektor Marie Ekström berättar att planeringen för födelsedagsfirandet har pågått sedan i våras. Förutom konsert och kåseri bjuds det också på quiz, film, utställning och spex. I skolans restaurang serveras festlig lunch i form av fläskfilé med potatisgratäng och chokladpudding till dessert.

– Största skillnaden på skolan från sextiotalet fram till nu är nog relationen mellan elever och lärare, säger Marie Ekström. Allt var faktiskt inte bättre förr! Landsbro skola är en fantastisk skola där vi har goa och härliga elever och engagerad personal som har en fin gemenskap.

Tal som håller än idag

Det invigningstal som hölls 1966 hade Marie Ekström letat fram ur gömmorna, och även om språket var en smula högtidligt, fanns det många delar som skulle kunna återanvändas idag, då det ju snart är dags för om- och tillbyggnad för Landsbro skola. ”Skolan ska inte tjäna bara dagens, utan också morgondagens ungdomar. Den måste vara modern” hette det bland annat i texten.

Sedan 1826 har det bedrivits skola i Landsbro, då med kringresande barnlärare, som verkade på flera skolor. 1860 byggdes första skolhuset och några år senare kom den första permanenta läraren. Ungefär 280 elever går idag på högstadiet i Landsbro.

24

Kontakt

Marie Ekström

Marie Ekström

Rektor
Grundskoleområde, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-578 72, 070-269 38 38
Marie.Ekstrom@vetlanda.se

Publicerad 2016-12-02

Kommentarer
  1. Göran
    Ungefär 20 år tidigare dvs höstterminen 1946 flyttade "min" klass där jag och bl.a. min fru gick in i den då helt nybyggda skolan. Den skolbyggnaden finns kvar och är den äldsta av de hus som nu finns i det området. Den "invigningen" år 1946 gjordes helt obemärkt - men efterhand kom det in fler klasser och de två skolor som fanns tömdes på undervisning.
    # 1
    måndag, 5 december kl. 14:18
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda