Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

I Vetlanda äter man gott

”Glädje i köket och kärlek i maten”, det är framgångsreceptet, då maten på Vetlandas äldreboenden än en gång får toppbetyg i Socialstyrelsens brukarundersökning. Godaste maten finns på Österliden i Holsby.

Österliden

Bästa maten! Kökspersonalen på Österlidens äldreboende gratulerades med blommor, tårta och diplom.

På Österlidens äldreboende i Holsby firade man med tårta, blommor och diplom så här dagarna före jul. Anledningen var högsta betyg i Socialstyrelsens brukarundersökning om mat på äldreboenden.

– Jag är jätteglad och jättestolt, säger områdeschef Angela Schandersson, som när vi ringer för att gratulera, precis är på väg ut med välförtjänta julklappar till medarbetarna i sin organisation.

– Har man en positiv arbetsmiljö, gör man det där lilla extra och så är det på Österliden, menar Angela.

Även om Österliden var det äldreboende som fått högst betyg – 100 procent av de tillfrågade tycker att maten smakar bra – har övriga boenden och även skolor och förskolor bra mat visar de undersökningar som görs.

Mat från grunden

Kostchef Lena Ottosson tror att en framgångsfaktor är att en stor del av maten lagas från grunden med fina råvaror. Även Lena är inne på att trivseln i köket är viktig för att maten ska smaka bra; med ett bra team blir det bra resultat.

– Nu ska vi jobba vidare med måltiderna inom äldreomsorgen, säger hon. Vi ska fortsätta att utveckla maten och också arbeta med hela måltiden för att de boende ska få en trevlig upplevelse. Och jobba för att hålla i de fina betyg som vi har förstås.

Kroppkakor - en favorit

Lena och cheferna i hennes ledningsgrupp har grund för att maten som lagas i Vetlanda kommun är god. Varje torsdag, i samband med ledningsmöte, äter de lunch på någon av kommunens skolor eller äldreboenden.

– Det är alltid god mat, försäkrar Lena. En av mina personliga favoriträtter är kroppkakor med lingonsylt, som görs fantastiskt goda på många av våra äldreboende.

Förskolorna skickar varje år ut enkäter för att se hur nöjda barnen är med förskolan, i den enkäten är maten en fråga. Här kan man se en positiv trend, där värdet har ökat från 3,54 till 3,74 på två år. Maxpoängen är 4. I skolan har man ännu ingen bra mätmetod för nöjdheten med skolmaten, men diskussioner pågår hur detta ska kunna undersökas.

34

Kontakt

Lena Ottosson

Lena Ottosson

Kostchef
Måltidsservice, Kommunledningsförvaltning
Telefon: 0383-972 50, 070-375 35 49
Lena.Ottosson@vetlanda.se

Angela Schandersson

Angela Schandersson

Områdeschef kost
Måltidsservice, Kommunledningsförvaltning
Telefon: 0383-577 30, 072-575 63 32
Angela.Schandersson@vetlanda.se

Publicerad 2016-12-21

Kommentarer
 1. Peter Sjöstrand
  Grattis till toppbetyget!
  # 1
  onsdag, 21 december kl. 16:58
 2. Monica Andersson
  Ni har alltid varit bäst!
  # 2
  söndag, 25 december kl. 14:08
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda