Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Kompis på kontrakt

Vill du göra skillnad för en annan människa och samtidigt själv kanske få ett mer aktivt liv? Då ska du bli kontaktperson eller ledsagare!

Fredrik Ahlmqvist

Fredrik Ahlmqvist har en viktig uppgift som ledsagare.

Fredrik gör skillnad

Det handlar om att bry sig lite extra. Fredrik Ahlmqvist har varit ledsagare i snart ett år.

– Du kan verkligen förändra någons liv, säger Fredrik. Du kan faktiskt vara den som gör att personen har något att se fram emot när den vaknar på morgonen.

Fredrik är ledsagare för två yngre killar. De matchades ihop på ett bra sätt, tycker han.

– Det är helt vanliga killar, som går i skolan som alla andra, men de har lite svårt med det sociala livet, berättar Fredrik. Jag ser till att de kommer ut, rör på sig och får prata och umgås med någon annan än sina föräldrar. Killsnack behövs ju ibland och även att lyssna.

Vad Fredrik och killarna hittar på tillsammans varierar. Det kan vara alltifrån att bowla och träna till att gå på speedway.

– Mest uppskattat har nog varit en heldag då vi var ute och fiskade, säger Fredrik. Då hinner man prata med varandra också.

Alla typer av människor

Anna Lindberg är områdeschef och den som anställer kontaktpersoner, ledsagare och även stödfamiljer.

– Vi behöver alla typer av människor, män och kvinnor i blandade åldrar, säger Anna. De som behöver en ledsagare eller kontaktperson är en blandad skara och vi försöker matcha ålder och intressen i så stor utsträckning det går.

Just nu saknar Anna särskilt personer med språkkunskaper i daari och även en stödfamilj till tonåringar.

Bli kontaktperson/ledsagare!

Känner du att kontaktperson eller ledsagare verkar vara något för dig? Tveka inte att kontakta Anna Lindberg. Du kommer att bli kallad till en liten intervju, där du får berätta om dig själv och på så sätt kunna matchas ihop med någon som har liknande intressen.

– Att få en kontaktperson kan göra all skillnad, så man inte sjunker längre ner, säger Anna Lindberg. Därför gör du en enormt viktig insats som kontaktperson.

Du som söker ska helst vara en aktiv person, som tar initiativ och gillar att hitta på saker.

– Många av dem som får en kontaktperson beviljad har just problemet att de helst sitter inomhus och inte har förmåga att aktivera sig, säger Anna.

Vem behöver en kontaktperson?

De som behöver kontaktpersoner är människor i alla åldrar, från barn till äldre. De kan ha olika typer av funktionshinder, såväl fysiska som psykiska. Vissa kan ha ett jobb, men i övrigt ingen social kontakt. Alla vuxna med ansvarskänsla och initiativförmåga är välkomna att söka som kontaktperson. Att vara kontaktperson innebär inte att du är bokad hela tiden. Snittet är aktivitet två gånger per månad. Du sätter själv gränserna och det är viktigt att vara tydlig.

En kontaktperson eller ledsagare fungerar som en kompis till en person som behöver bryta en social isolering. Målet är att utöka det personliga nätverket och ge stöd i personliga angelägenheter. En kontaktperson/ledsagare är en behovsprövad insats. Det betyder att den som vill ha en kontaktperson ansöker om detta och det beviljas av kommunens biståndshandläggare.

22

Kontakt

Anna Lindberg

Anna Lindberg

Områdeschef
Funktionshinderomsorgen, Vård och Omsorgsförvaltning
Telefon: 0383-967 42, 072-141 14 93
anna.lindberg@vetlanda.se

Publicerad 2016-12-21

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda