Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Ehsan – en kille med ambitioner

Ehsan Rahmani kom till Sverige från Afghanistan 2011 utan sin familj. Han och tre andra killar var Vetlandas första ensamkommande ungdomar. Idag läser Ehsan byggnadsutformning på Linnéuniversitetet och drömmer om att bli politiker.

Ehsan Rahmani

Ehsan var en av de första ensamkommande ungdomarna i Vetlanda.

Ehsan är ett exempel på när integrationen fungerar och att det är en process som kräver insatser från såväl den som kommer ny som för svenskarna. Ehsans uppmaning till oss svenskar är att ta ett steg fram och vara öppen.

– Ta kontakt med den som är ny i Sverige, säger han. Man vill lära sig, inte bara språket, utan också hur det fungerar i samhället och hur kulturen är. Det lär man sig genom att mötas!

Efter några år i Sverige kom Ehsans familj, mamma, pappa och tre syskon. Det var skönt att inte var ensam längre, men samtidigt ett stort ansvar. Nu var det han som kunde språket och visste hur saker och ting fungerade och därmed också tog hand om de övriga familjemedlemmarna.

– Men de har också funnit sig bra tillrätta i Sverige, säger han. Mina föräldrar läser svenska och har praktikplats och mina syskon går alla på gymnasiet.

Ambitiös

Ehsan är en kille med ambitioner. Han läste samhällsprogrammet på gymnasiet och jobbade samtidigt inom vården. Sommarjobb och helgjobb hittade han genom kommunens hemsida. Under gymnasietiden åkte han tillbaka till sitt gamla HVB-boende för att berätta om sitt liv och fick då frågan om han inte kunde tänka sig att sommarjobba där.

– Jag har erfarenheter och bakgrund som gör att jag vet hur killarna tänker och känner, säger Ehsan. Därför är det ett jobb och en roll som passar mig och där jag kan göra nytta.

Vill bli politiker

Nu är Ehsan 22 år, studerar byggnadsutformning på Linnéuniversitetet i Växjö och bor på Campus. Efter några års arbete har han en dröm om att bli politiker.

– Det hänger samman med min bakgrund i ett krigsland, säger han. Jag vill förhindra att kommande generationer ska behöva vara med om det jag har upplevt.

I sommar väntar förhoppningsvis praktik eller arbete inom byggnadsbranschen, men Ehsan hoppas att även ha möjlighet att få jobba på HVB.

– Ja, några veckor hoppas jag hinna med, för det är ett så roligt jobb!

Sista veckan för Vetlanda & Världen

Hur kan du bidra till integration? Välkommen till InfoCenter på Storgatan 5B. Där pågår just nu kommunens utställning Vetlanda & Världen fram till den 27 januari. Ta del av en del av det integrationsarbete kommunen gör och lämna dina bästa tips!

27

Kontakt

Rikard Lehmann

Rikard Lehmann

Kommunikationschef
Kommunkansli, Kommunledningsförvaltning
Telefon: 0383-973 15, 072-147 88 30
rikard.lehmann@vetlanda.se

Åselotte Andersson

Åselotte Andersson

Enhetschef
Kommunkansli, Kommunledningsförvaltning
Telefon: 0383-964 49
aselotte.andersson@vetlanda.se

Publicerad 2017-01-24

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda