Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Funktion och trivsel i gymnasiets lokaler

Sedan höstterminen finns Njudungsgymnasiets handels- och administrationsprogram i nya fräscha lokaler, smart anpassade efter de behov som finns på en modern skola.

– Här har vi fått vara med och påverka vår arbetsmiljö, både elever och personal, säger Patrick Blomström, lärare på programmet. Vi har skapat miljöer utifrån där eleverna själva tycker att de kan prestera bäst.

Att det blev nya lokaler berodde på trångboddheten i skolan. Vem skulle flytta ut? Ingen anmälde sig frivilligt till att börja med, men personalen på handelsprogrammet såg möjligheter.

– Vi kollade med skolledningen vilka möjligheter det fanns att påverka de nya lokalerna, så det passar oss och vår undervisning, berättar Patrick Blomström.

Och möjligheterna fanns! Tillsammans med eleverna diskuterades utformning, planlösning och möblering. Resultatet blev en välkomnande, ljus och öppen lärmiljö med flexibla och moderna lösningar.

– Att eleverna och personalen fick vara med i utformandet och tänket var självklart för mig, säger rektor Mikael Lindén. Det är ju de som kommer att tillbringa dagarna där. En viktig del var trivsel och att man som personal och elev ska känna att man verkligen vill vara i lokalerna och det har vi lyckats med.

Flexibla utrymmen

Under rundvandringen på skolan tittar vi på de olika rummen; Scenen, där eleverna sitter i en trappa eller på sittpuffar med närhet till sin lärare, Tysta rummet med möjlighet att skärma av sig för att koncentrera sig på studier, Kreativa rummet med höga bord och stolar och Samarbetsrummet, där eleverna kan sitta i soffor och skärma av med flyttbara väggar. I bottenplan finns också Caféet, som är en mötesplats för alla i huset. Överallt finns flyttbara skärmar och whiteboards.

Nicole Nilsson och Mohamed Sharif går första året på handelsprogrammet och de är nöjda med sin lärmiljö.

– Det är nytt och fräscht, säger Nicole. Väldigt annorlunda mot en traditionell skolmiljö. Det blir variation.

– Det är väldigt ljust, bra belysning, tycker Mohamed och visar på de stora fönstren med ljusinsläpp.

Nytt även för lärarna

Inte bara eleverna får tänka nytt i de nya lokalerna. Även lärarna har fått tänka om. Patrick Blomströms ”arbetsrum” består av två hyllor i en hurts och de gemensamma sofforna i lärarnas utrymme.

– Vi är så mycket mer mobila nu, säger Patrick. Det gäller att tänka till om sitt material och sina böcker. För den som är i behov av ett skrivbord finns den möjligheten, men jag tycker att det fungerar väldigt bra utan.

Det är inte bara handels- och admininstrationsprogrammet som har nytta av de nya lokalerna. Här samsas nu lärare och elever från flera olika program.

– Ja, det är flera som ser möjligheterna att inte behöva arbeta så traditionellt, säger Patrick Blomström. Det tycker vi är roligt.

7

Kontakt

Patrick Blomström

Patrick Blomström

Lärare gy yrkesämnen
Njudungsgymnasiet, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-974 48
patrick.blomstrom@vetlanda.se

Mikael Lindén

Mikael Lindén

Gymnasierektor
Njudungsgymnasiet, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-975 53, 072-141 27 58
mikael.linden@vetlanda.se

Publicerad 2017-01-30

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda