Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

God täckning för levande landsbygd

I förra veckan presenterades ”Täckningskollen” för kommunfullmäktiges politiker. Det är en undersökning som visar hur mobiltäckningen ser ut i kommunen och resultatet är ganska gott.

mobiltäckning

Att ha bra mobiltäckning är viktigt både för invånare och besökare.

”Alla operatörer har relativt bra täckning, men det finns områden som kan förbättras” står det i rapporten. Och det innebär, inte helt förvånande, att Vetlanda tätort och kringorterna har god täckning, medan det är svårare att kommunicera mobilt på landsbygden. Bland annat nämns området söder om Lemnhult och Näshult och områden norr om Vetlanda, Eckerda, Fageräng och Alarp.

Bäst täckning för mobiltelefoni har Telia, medan Telenor är bäst när det gäller datakommunikation.

Viktigt för en levande landsbygd

Då alla mer eller mindre sköter sin kommunikation via mobil, surfplatta eller dator nu, är det viktigt för en kommun att ha en god täckning.

– Bra mobiltäckning är något som de flesta räknar med, både invånare och besökare. Bra mobiltäckning är också en viktig faktor för näringslivet i kommunen, inte minst på landsbygden, säger kommunchef Magnus Färjhage. Bra utbyggnad är viktigt för att fortsatt ha en levande landsbygd.

Att ha bra täckning är också en säkerhetsfråga för många yrkesgrupper som ofta arbetar själva i områden där det inte rör sig många människor. Fler människor än tidigare arbetar på distans och behöver kunna sköta sitt jobb hemifrån.

Möjlighet att påverka

Kan kommunen på något sätt påverka täckningsgraden?

– Ja, säger Magnus Färjhage, genom dialog med mobiltelefonoperatörerna och vi kan ta stöd av Länsstyrelsen och regionen. Genom tillgången på fiberuppkoppling kan vi också påverka förutsättningarna eftersom masterna måste ha fiberanslutning.

Magnus Färjhage bor själv i Ramkvilla och han tycker att det fungerar bra.

– Hemma har jag bra täckning men när jag åker till Vetlanda så kan jag inte prata i mobilen utan att få flera avbrott, säger han.

6

Kontakt

Magnus Färjhage

Magnus Färjhage

Kommunchef
Kommunkansli, Kommunledningsförvaltning
Telefon: 0383-971 59, 070-234 65 58
magnus.farjhage@vetlanda.se

Publicerad 2017-02-08

Kommentarer
  1. Everett M. Ellestad
    När man "åker" ska man inte prata i telefonen över huvud tagit..... Sånt är förbjudet i andra länder, varför inte Sverige? Att prata i mobilen är farligare än den tillåtna sprit "nivån".
    # 1
    onsdag, 1 februari kl. 10:57
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda