Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Puls för bättre skolresultat

Genom att låta elever röra på sig varje dag och arbeta med hög puls i 20 minuter ökar förmågan att ta till sig nya kunskaper. Detta har man tagit fasta på i två av kommunens skolor och har fysisk aktivitet, puls-pass, på schemat.

En klass i Holsby skola och två program på Njudungsgymnasiet har fysisk aktivitet på schemat. Det hjälper dem att bli bättre i skolan och må bättre.

– Om man höjer pulsen i 20 minuter genom fysisk aktivitet öppnar man elevernas inlärningsfönster under 120 minuter, berättar Charlotte Adolfsson, skolsköterska. Eleverna har alltså lättare att ta till sig kunskap om de får röra på sig först.

Tre gånger i veckan tar eleverna på sig varsitt pulsband kopplat till en skärm på väggen. Under aktiviteten kan de själva se var de ligger i puls. Tillsammans med lärare, mentor och idrottslärare varierar man aktiviteterna, alltifrån bollsporter, till dans och hinderbanor.

– Pulspassen är kravlösa och alla jobbar utefter sina egna förutsättningar, säger Charlotte. Detta har inget med betygssättning att göra och då är det lättare att få med eleverna.

Många fördelar

Det är inte bara inlärningen, så som läsförståelse och matematik, som förbättras av fysisk aktivitet. Det kommer också många andra fördelar av att röra på sig. Barnen blir piggare, har lättare att sitta still, frånvaron minskar och både den psykiska och fysiska hälsan förbättras.

Det var när Charlotte och kollegan Åsa Jonsson tittade på de senaste årens hälsosamtal de haft med eleverna och konstaterade att den fysiska aktiviteten minskat och tiden framför datorskärmen ökat, som de insåg att det måste till en förändring. Då tog de reda på mer fakta och startade så småningom projektet.

Inspiration och samverkan

– Vi inspirerades av Valdemarsvik, som jobbat med pulspass i några år, berättar Åsa. Vi sökte också pengar och samarbete med folkhälsosamordnaren i regionen och vi inledde ett samarbete med friskvårdspedagogerna på Ädelfors folkhögskola.

Metoden, som kallas SPARK, är baserad på forskning från Naperville Central High School i USA.

Till hösten kommer pulspassen att fortsätta i Holsby skola och då kommer en klass till att börja. På gymnasiet kommer ytterligare ett studieförberedande program att erbjudas puls.

20

Kontakt

Charlotte Adolfsson

Skolsköterska
Resurscentrum, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-974 33, 072-205 86 59
charlotte.adolfsson@vetlanda.se

Åsa Jonsson

Skolsköterska
Resurscentrum, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-975 58, 076-140 48 87
asa.jonsson@vetlanda.se

Publicerad 2017-02-17

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda