Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Vetlanda museum rustas upp

Vetlanda museum håller som bäst på med en omfattande renovering. Som besökare kommer du att märka av renoveringen då en del av museets entréplan kommer att stängas av.

– Det blir lite stökigt ett tag, men du är alltid välkommen hit, säger Thomas Johansson, chef på museet.

Vetlanda museum

Thomas Lööf och Maryam Abas ali Riega på Vetlanda museum färdigställer Njudungsorkesterns utställning som öppnar på lördag.

Det bankar och hamrar i museets lokaler och man kan förstå att det är en stor upprustning på gång. Just nu håller man på att bredda dörrar och ta bort trösklar för att öka tillgängligheten.

– Vi började i källaren, berättar antikvarie Stina Forsén. Vi har burit ut konst, olika föremål och alla möjliga saker därifrån för att förbereda för renoveringen. Det är ganska spännande för vi hittar saker som vi inte visste att vi hade. Det konstigaste jag hittat hittills är en hårfläta.

Arkivsafari

Källaren ska saneras från asbest, väggarna ska målas och det blir nya flyttbara hyllsystem för att få ordning och systematik på grejerna.

– När det är klart ska vi välkomna allmänheten på arkivsafari, berättar Stina. Renoveringen innebär att vi kommer att kunna visa saker som vi inte har visat tidigare och det blir jättespännande.

Ny entré med café

Det är inte bara källaren som renoveras. Det kommer att bli en ny entré med ett enklare café och här blir det även nya toaletter för besökarna. I stora salen läggs ett nytt golv. Det blir också bättre utrymmen för personalen och värme- och vattenledningar kommer att bytas.

2018 planeras renoveringen vara klar. Museet kommer att hålla öppet som vanligt, men delar av lokalerna kommer tidvis att vara avstängda.

Njudungsorkestern ställer ut

Mitt i renoveringsstöket håller man som bäst på att förbereda för nästa utställning. Det är Njudungsorkestern som fyller 50 år och firar med att ställa ut på Vetlanda museum. Det blir uniformer, skivor, tidningsklipp, ljudupptagningar och fotografier bland mycket annat.

– Orkestern bjuder också på filmsekvenser genom historien, berättar Thomas Lööf, curator. Det är både Njudungsorkesterns och drillflickornas historia som visas upp.

Utställningen öppnar lördagen den 4 mars och har öppet mellan klockan 12 och 16. Du har chans att se utställningen fram till 2 april.

16

Kontakt

Thomas Johansson

Thomas Johansson

Museichef
KoF Chefer, Kultur och Fritidsförvaltning
Telefon: 0383-973 53, 070-289 78 84
thomas.johansson@vetlanda.se

Publicerad 2017-03-01

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda