Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

En krokig resa från mörker till inspiratör

Från det mörkaste mörka till att vara inspiratör för andra. Med en enorm vilja har Anitha Leidefors tagit sig ur både fysisk och psykisk ohälsa. Träning och naturen har varit hennes drivkrafter.

Anitha Leiderfors

Det var vid en käkoperation som allt började. Antiha Leidefors var nära att dö och såg sig själv lämna sin kropp. Därefter började en lång tid med psykisk ohälsa och en lång rad fysiska besvär.

– Detta var 1993, berättar Anitha. Fem år senare var jag på väg hem från jobbet, halkade och skadade min rygg.

Ryggskadan, tillsammans med bland annat knäproblem och diskbråck, innebar att Anitha hade svåra smärtor och fick massor av medicin. Som om det inte var nog blev hon påkörd bakifrån och fick en whiplash-skada.

– Som mest åt jag 23 olika tabletter om dagen. Jag hade astma och migränanfall och jag kände faktiskt att jag inte ville leva längre.

Vid två tillfällen har Anitha tänkt avsluta sitt liv, men något höll henne tillbaka. Vad vet hon inte riktigt idag, men någonstans i den sjuka kroppen fanns ändå en vilja att leva.

Träning blev en vändpunkt

Ett år efter trafikolyckan var Anitha på sjukhuset för en bedömning. Det var där allt vände.

– För att få ditt liv att funka, måste du börja med styrketräning, sade läkaren. Det här kommer du att fixa!

– Jag blev först jättearg på läkaren, berättar Anitha. Men sedan bestämde jag mig, nu ska jag inte vara inom sjukvården mera – jag ska träna!

Anitha sökte upp Jonas, som då jobbade som gyminstruktör, och frågade om han ville hjälpa henne. Det ville han och första gymbesöket bestod av fyra basövningar, helt utan vikter.

– Då jag kom in på gymmet första gången hade jag ont i hela kroppen, min käke gick inte att öppna och jag vägde 54 kilo, säger Anitha. Jag var så nervös och hade så dålig självkänsla, men med Jonas hjälp gick det bra.

Och med en enorm vilja kom Anitha igång med sin träning. Förutom styrketräning blev det vattengympa och stavgång. På Jonas uppmaning började hon också äta lagade måltider. Sakta men säkert återvände livet.

När Anitha stod på löpbandet i augusti 2010 smällde det till i hennes käke. Hon blev jätterädd. Vad hände? Jo, träningen hade hjälpt henne att släppa på spänningarna och plötsligt kunde hon öppna munnen, något som varit omöjligt tidigare.

– I januari 2011 tog jag min sista morfintablett. Det tog mig elva månader att bli av med 23 tabletter, säger Anitha.

Mycket sitter i huvudet

Förutom den personliga tränaren Jonas, har också Olof Röhlander betytt mycket för Anithas tillfrisknande. Han är mental tränare, föreläsare och författare och Anitha läser hans böcker och hans peptalk, följer honom på Facebook och har även träffat honom i verkliga livet.

– Han har lärt mig att det sitter mycket i huvudet och han lärt mig att tycka om mig själv, säger Anitha. Hans böcker är en stor inspiration och trygghet för mig.

Anitha var uppe i 10-12 träningspass i veckan, då hon under ett gympapass trampade snett och bröt foten. Det ledde till en mental dipp och hon bröt ihop och grät. Skulle allt hon byggt upp raseras nu? Från att ha tagit kontroll över sitt liv visste hon plötsligt ingenting.

– Men då hittade jag ett klipp på Youtube, där Olof förklarade vad som kännetecknar en vinnarskalle, ler Anitha. Det är att resa på sig när motgångarna kommer!

Uppmärksammad för sin livsresa

Och Anitha kom tillbaks, blev uppmärksammad för sin livsresa i media och anlitas nu av sin arbetsgivare Vetlanda kommun, som inspiratör. Idag leder hon träning för olika grupper i kommunala verksamheter och följer även enstaka personer i behov av fysisk aktivitet. Mycket av hennes arbete sker ute i naturen.

– Jag har fått tillbaka mitt liv och jag njuter av att min kropp vill röra på sig, säger Anitha. Kan jag få en enda person att andas lite lättare och ta ett steg framåt har jag gjort mitt jobb.

Lyssna på Anithas berättelse

Onsdagen den 15 mars, kl. 18.30 finns Anitha på plats i InfoCenter på Storgatan 5B. Hör Anitha berätta om sin resa och hur hon lever idag. Samtalet sänds också live på Vetlanda kommuns Facebooklänk till annan webbplats.

Samtalet med Antiha är en del av programmet för temaveckorna "Jag vill må bra" som pågår mellan 7 och 24 mars.

26

Kontakt

Anita Leidefors

Barnskötare
BU Kansliet, Barn och Utbildning
anitha.leidefors@vetlanda.se

Rikard Lehmann

Rikard Lehmann

Kommunikationschef
Kommunkansli, Kommunledningsförvaltning
Telefon: 0383-973 15, 072-147 88 30
rikard.lehmann@vetlanda.se

Publicerad 2017-03-14

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda