Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Vårfina gator

Ett säkert vårtecken är sopningen av våra gator. Nästa vecka påbörjas arbetet med att sopa upp vinterns grus.

Starten är planerad till vecka 12, då påbörjar kommunen vårsopningen av gatorna.

– Vi räknar med att vi ska bli klara på ungefär sju veckor, säger Martin Kretz, som är enhetschef på tekniska kontoret.

Arbetet startar med de centrala gatorna och i kombination med samhällena runt omkring. Sopningen sker i en ordning som ändras från år till år för rättvisans skull. I år ser det ut så här:

  • Ekenässjön
  • Kvillsfors/Pauliström
  • Landsbro/Myresjö
  • Sjunnen/Holsby
  • Korsberga

– Det kan bli ändringar i turordningen, säger Martin. För att göra ett så effektivt arbete som möjligt måste vi ibland prioritera om och det hoppas vi alla har förståelse för. Det kan vara vid till exempel väderomslag men även kopplat till trafikflödena.

Martin Kretz vill gärna lyfta fram personalen som jobbar på våra gator.

– Vår personal har gedigen erfarenhet sen många år tillbaka vilket underlättar arbetet, säger Martin. Vi kan inte ta upp allt grus samtidigt och uppmanar att vi alla har tålamod med detta.

Underlätta för sopningen

Som privatperson kan du underlätta för sopmaskinen genom att själv sopa trottoaren utanför ditt hus. Där kan det vara svårt för sopmaskinen att komma åt och på så sätt blir både gata och trottoar vårfina. Tänk också på att försöka parkera din bil på tomten istället för på gatan. Det underlättar arbetet.

Är du butiksägare uppmanar vi dig att fälla in din markis vid stängningsdags. Vi sopar ofta tidigt på morgonen i centrum.

– Nu är det skönt för oss alla att våren är här, avslutar Martin Kretz. Passa på att blicka upp mot solen och njuta istället för att titta ner på gruset, som ju faktiskt snart är borta.

Fakta om höjder på markiser, skyltar och flaggor

För butiksägare i centrum är gränsen för höjden på markiser 2,10 meter april – november. November – mars är gränsen 2,65 meter, denna höjd gäller även onsdagar året om. Flaggor och skyltar får inte sättas upp på lägre höjd över gångbanorna än 2,65 meter. Detta för att effektivt kunna underhålla våra gator och torg.

18

Kontakt

Martin Kretz

Enhetschef
TK Gata och Parkavdelning, Tekniska kontoret
Telefon: 0383-974 06, 070-549 74 06
martin.kretz@vetlanda.se

Publicerad 2017-03-16

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda