Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Meningsfulla dagar för alla

Alla vill vi väl fylla våra dagar med något som känns bra och meningsfullt? På kommunens dagliga verksamheter får deltagarna anpassade aktiviteter efter sin egen förmåga och intresse. Alla har rätt att ha en betydelsefull dag!

Morgonsamling på Pärlan

På dagcenter Rubinen på Storgatan väntar man på att deltagarna, tillsammans med sina assistenter, ska komma för dagen. Morgonsamling står först på programmet. Alla ska få berätta vad de gjort sedan sist, de tittar på bilder, kanske sjunger man lite tillsammans och går igenom vad som ska hända under dagen.

Aktiviteter för alla smaker

Till Rubinen kommer vuxna personer med flerfunktionshinder. Hur mycket de klarar, orkar och vilka intressen de har varierar. Gemensamt för dem alla är att Rubinen tillhandahåller meningsfull sysselsättning.

– Här finns goda möjligheter till individuella aktiviteter, berättar Britt-Marie Gustafsson, som jobbar som vårdare. Dels här i lokalerna, men vi åker också till badhusets varmvattenbassäng eller kanske bara är utomhus när vädret tillåter.

Dator, iPad, pysselrum, olika spel, möjlighet till gymnastik… Möjlighet att umgås, men också möjlighet att dra sig undan en stund för att vila eller bara vara för sig själv. Vissa deltagare hjälper till med mat, disk och dukning.

Ljus och ljud efter behov

Lokalerna innehåller många olika funktioner för de varierande behov som finns. Några av rummen går i olika färger och med flexibel ljussättning. Kanske vill man ha det lite dämpat och vila en stund eller kanske helt mörkt och få utforska skogsmålningen på väggen med ficklampa?

Det finns också möjlighet att lyssna på musik. Britt-Marie visar en musikbädd.

– Här kan man både höra musiken och känna basdunket i madrassen, berättar hon.

Enkla jobb åt företag

På dagcenter Pärlan, som ligger på Lasarettsgatan, finns också många aktiviteter, men här utför deltagarna också enkla jobb åt företag. Det kan vara allt ifrån att sätta samman delar till möbler och packa påsar med skruv till att sätta etiketter på kuvert.

– Vi söker hela tiden efter nya uppdrag som kan passa oss, säger Gunilla Andersson, vårdare på Pärlan. Det är viktigt att våra deltagare får känna att de gör något betydelsefullt.

Deltagarna på dagcenter Pärlan har också friskvård på programmet. Sittgympa, dans och rörelse eller simträning i Myresjö. De har också en liten tryckeriverkstad, där de kan trycka på till exempel kuvert och servetter.

För några veckor sedan hade Rubinen tioårsjubileum och firade med tårta. Ungefär samtidigt var det inflyttningskalas för Pärlan i nya lokaler på Lasarettsgatan. Dubbelt firande alltså! Men visst är det fantastiska arbetet på våra dagcenter i kommunen väl värt att uppmärksammas utan vare sig jubileum eller inflyttning – att ge alla människor chansen att få en meningsfull dag!

Sammanlagt är 30-talet deltagare sysselsatta på Rubinen och lika många personal och assistenter. På Pärlan är de just nu elva deltagare och fem vårdare. I Vetlanda kommun finns sex dagliga verksamheter, som riktar sig till individer med en funktionsnedsättning. För att vara med på daglig verksamhet krävs ett LSS-beslut.

25

Kontakt

Camilla Tjernberg

Camilla Tjernberg

Områdeschef
Funktionshinderomsorgen, Vård och Omsorgsförvaltning
Telefon: 0383-976 58, 072-231 20 09
camilla.tjernberg@vetlanda.se

Publicerad 2017-03-16

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda