Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Därför är Estherdagen viktig

Den 31 mars firar vi Esther. Esther har blivit en symbol för hur vi bemöter patienter och brukare inom vård- och omsorg. För att ge vård som har den enskildes behov i fokus behöver vi hela tiden ställa frågan ”Vad är bäst för Esther”?

Esther

Vad är bäst för Esther? Inom vård- och omsorg jobbar vi aktivt med frågor kring bemötande och människors personliga behov.

Fredagen den 31 mars – Esthers namnsdag - är en speciell dag och väl värd att uppmärksammas.

På våra särskilda boenden, hemsjukvården, hemtjänsten och inom funktionshinderomsorgen firar vi med allt från bakelser och musikunderhållning till tipspromenader och femkamper. Tillsammans arbetar vi för att göra Esthers dag så bra som möjligt! Genom att fira dagen sätter vi lite extra guldkant på Esthers vardag och skapar en stark samhörighetskänsla.

Men vem är då Esther och varför firar vi just hennes dag?

Vem är Esther?

Esther är en symbolisk patient eller brukare. Hon kan vara vem som helst, man eller kvinna, och ålder har mindre betydelse. Det som är kärnan är att Esther har behov av vård och omsorg av flera vårdgivare. Kan vi göra saker bättre, enklare och lättare för vår Esther på hennes resa genom vård och omsorg?

– Vi ska alltid fråga oss ”vad är bäst för Esther”, säger Helen Edgarsson, som är Esthercoach och aktiveringsledare på Österliden. Och det är viktigt att vi frågar Esther själv – vad vill hon? Kanske vill inte hon gå på promenad idag, hon kanske hellre vill sitta och prata en stund.

Esther ska uppleva oss som en vårdgivare, känna sig trygg och sedd.

Esthercoacher och nätverk

I Vetlanda kommun finns det idag 18 färdiga Esthercoaher och sju som håller på att utbildas. Coachrollen ska hålla ihop arbetet och underlätta att det som händer på enheten sker i Esthers anda. Fler coacher utbildas hela tiden. Kommunen tillsammans med primär- och slutenvård bildar ett nätverk, som träffas och utbyter erfarenheter.

– I vårt Esthernätverk ingår självklart brukare, patienter och anhöriga förstås, säger Helen. För att vi ska kunna bedriva utvecklingsarbete är det viktigt att Esther och de runt omkring henne är ett stöd i arbetet.

Vi är bra på arbetet med Esther i Vetlanda, men jobbar hela tiden för att bli ännu bättre! Vi inspirerar även andra. Exempelvis har kommunen uppmärksammats internationellt flera gånger och vi har tagit emot studiebesök från bland annat Singapore, England och Japan som inspirerats att starta upp Estherarbete.

15

Kontakt

Helen Edgarsson

Aktiveringsledare
Funktion Särskilda boende, Vård och Omsorgsförvaltning
Telefon: 0383-964 79
helen.edgardsson@vetlanda.se

Samida Garibovic

Undersköterska
Funktion Hälso och sjukvård, Vård och Omsorgsförvaltning
Telefon: 0383-964 67, 070-699 24 78
samida.garibovic@vetlanda.se

Publicerad 2017-03-30

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda