Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Hyr ut till nyanlända!

Har du ett hus, rum eller en lägenhet att hyra ut? Behovet av bostäder till nyanlända är stort. Du kan hyra ut som en ”vanlig fastighetsägare” eller göra som familjen Hugosson i Landsbro – se det som en möjlighet att göra en insats, ge lite extra och samtidigt få världens bästa grannar.

Familjen Hugosson med hyresgäster

Nasrat och Nariman trivs bra i Landsbro. Här tillsammans med hyresvärdarna och bästa grannarna Lena och Joachim.

Lena och Joachim Hugosson köpte grannfastigheten, renoverade och har nu fått världens bästa grannar. Nasrat Hamo och Nariman Mohamad tillsammans med fem döttrar hyr huset sedan hösten 2015.

– Vi funderade på hur vi skulle kunna bidra på något sätt, säger Joachim Hugosson. Vi ville göra lite mer än bara ”hyra ut en bostad”, vi ville ge det lilla extra. Så fick vi kännedom om den här familjen och det var bara så rätt.

Nära vänskap

Att bo där det bor svenskar och få möjlighet att öva på språket i vardagen är viktigt ur integrationssynpunkt. Nu har de två familjerna en nära vänskap, där de hjälper varandra med allehanda sysslor.

– Vi får hjälp med att fylla i papper, förstå det här med tv-licens och elavtal, säger Nasrat. Vi har också fått skjuts när bussen inte har gått.

– Och vi har exempelvis hjälp med trädgården när vi är bortresta, säger Lena Hugosson. Och det är aldrig frågan om att bara komma in för att göra ett kort ärende hos Nasrat och Nariman, man blir alltid bjuden på något och stannar för att umgås en stund.

Samma villkor

Att hyra ut till en nyanländ familj, ett par eller en ensamstående gör du på samma villkor som till vem som helst. Hyran ska vara skälig och du skriver kontrakt.

– Att lära känna nya människor är berikande, säger Joachim. Att hyra ut huset och samtidigt få möjlighet att hjälpa familjer som behöver komma in i det svenska samhället känns så bra.

– Och säg den familj som betalar hyran den 10:e, säger Lena. Nasrat och Nariman är så noga med att göra rätt för sig.

Söker jobb

Nasrat är apotekare och har just fått sin licens godkänd för att jobba i Sverige.

– Det är bara ett jobb som saknas nu, säger han.

Nu har Joachim och Lena köpt ännu en fastighet i Landsbro, som Joachim håller på att renovera. Här ska fler nyanlända familjer få chansen att få en bostad och komma in i det svenska samhället.

Vill du hyra ut till en nyanländ? Välkommen att kontakta Linda Ståhlgren, telefon 0383-967 64 eller anmäl ditt intresse här.

24

Kontakt

Linda Ståhlgren

Projektanställd
Kommunkansli, Kommunledningsförvaltning
Telefon: 0383-967 64
linda.stahlgren@vetlanda.se

Publicerad 2017-04-07

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda