Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Mimmi och hennes kollegor räddade dagen

Hur väl klarar sig kommunens verksamheter utan IT och telefoni? Ja, det fick vi visa prov på i helgen när såväl IT som telefoner slogs ut ett helt dygn efter ett strömavbrott i vår datahall.

Mimmi Kovac

Mimmi Kovac och hennes kollegor såg till att brukarna var trygga under avbrottet.

– Vi följde våra rutiner och de fungerade bra. Personalen vet vad de ska göra och gör det där lilla extra för att brukarna ska ha det bra och känna trygghet. Jag upplevde att det var förhållandevis lugnt, säger områdeschef Helena Petersson.

I vanliga fall talar verksamhetssystemet om vilka brukare som ska besökas och vad som ska göras. Under söndagen fick man ta till gårdagens listor och förlita sig på personalens kännedom om brukarna. Att telefonerna inte heller fungerande, komplicerade det hela lite extra. Nattpatrullen förstärktes för att hinna med några extra hembesök.

– Via radio P4 Jönköping gick vi ut med ett nummer som medborgaren kunde kontakta oss på om de behövde vår hjälp. Numret gick till vårt bemanningscenter som fick fungera som en sambandscentral. Så vitt vi vet just nu så har inget allvarligt inträffat, säger Helena Petersson.

Trygghetslarmen visade larmkod

När någon tryckte på sitt trygghetslarm visades bara en larmkod på larmcentralen istället för namn och adress. Manuella listor över larmkoder och personer användes för att kunna se vem som larmat.

– Vi vet också vilka som brukar larma och deras larmkoder noterade vi innan vi gav oss ut och jobbade så att vi skulle kunna vara snabbt på plats ifall de larmade. Vi kontaktade också dessa och tittade till de med särskilda behov lite extra för att de skulle känna sig trygga, berättar Mimmi Kovac som jobbar inom hemtjänsten i centralorten.

Hemtjänsten har en pärm om varje brukare och personalen känner sina brukare väl, vilket var väldigt värdefullt under avbrottet.

– Som tur var blev det inga larm, men vi informerade om läget för att försäkra oss om att alla kände sig trygga. Det är bättre och tryggare när allt fungerar. Men man får tänka lite extra och det tar lite längre tid, så fungerar allt ändå bra med manuella rutiner, tycker Mimmi Kovac.

16

Kontakt

Helena Petersson

Områdeschef
Funktion Hälso och sjukvård, Vård och Omsorgsförvaltning
Telefon: 0383-577 09, 072-588 04 87
helena.petersson@vetlanda.se

Publicerad 2017-05-30

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda