Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Tillsammans minskar vi skadegörelsen

En härlig årstid är på ingång och vi spenderar allt mer tid ute i de ljumna sommarkvällarna. Tyvärr innebär det även att skadegörelsen runt om i kommunen ökar, något som kostar skattebetalarna runt en halv miljon kronor varje år.

– Det här är ju pengar som istället skulle kunna användas för att förbättra miljön i skolan eller byta leksaksutrustningen på skolgården. De här pengarna får vi aldrig tillbaka och det är vi skattebetalare som får betala i slutändan, säger Marie-Louise Sollin som arbetar på tekniska kontoret.

Tomaslundsskolan drabbad

Senast i helgen hade Tomaslundsskolan besök som ställde till det för elever och personal. Här hade några personer bland annat dragit sönder en markis, sparkat bort brädor från sandlådans staket och gått sönder takpannor på skolans tak. Tråkigt och onödigt menar Marie-Louise, men säger samtidigt att det faktiskt går att göra något åt problemet.

– Tillsammans kan vi motverka och minska skadegörelsen, detta genom att prata med våra barn och själva se till att vi syns ute. Var uppmärksam på om det händer något i ditt närområde och ta gärna med hunden på en promenad runt skolor och skymda platser för att göra dig synlig.

Stökigt i Östanå

Nu väntar även skolavslutning och student för kommunens elever. En festlig tid såklart, men som tyvärr även brukar innebära en hel del stök. I Östanå samlas varje år många ungdomar och enligt Marie-Louise brukar det bli mycket skadegörelse under den här perioden.

– Tidigare år har vi haft ordentliga skador i det här området. Bland annat har den offentliga toaletten slagits sönder, grillplatsen vandaliserats, fönsterrutor krossats, bänkar har slängts i sjön och bord har eldats upp, riktigt tråkigt säger hon och fortsätter:

– Vi skulle vilja att fler vuxna besöker Östanå de här sommarkvällarna. Det är bra att ha lite koll på vad som händer och framförallt prata med sina barn, förklara att det inte är ok att ha sönder saker och skräpa ner. Vi vill alla kunna njuta av sommaren, självklart utan dyr och onödig skadegörelse.

Vad kan du göra?

  • Ta gärna en promenad i något av kommunens rekreationsområden under kvällstid – håll ögonen öppna och tveka inte att säga till om du ser att något håller på att hända. Du kan ringa 112 om det är ett pågående brott.
  • Har du stuga vid någon av kommunens badplatser ber vi dig vara uppmärksam, särskilt när det är festligheter på gång.
  • Prata med dina barn och bekanta. Tillsammans hoppas vi kunna minska skadegörelsen och bidra till att kommunens pengar används på bästa sätt.
3

Kontakt

Marie-Louise Sollin

Marie-Louise Sollin

Administratör
TK Fastighetsavdelning, Tekniska kontoret
Telefon: 0383-973 99
Marie-Louise.Sollin@vetlanda.se

Publicerad 2017-06-02

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda