Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Tomasgården – barn och äldre under samma tak

Nu förbereder kommunen för byggstart på Tomasgården. Här ska särskilt boende, förskola och nattis husera under samma tak från och med årsskiftet 2019-2020. Att samla olika verksamheter på det här viset har många fördelar men är fortfarande ganska ovanligt.

Tomasgårdens äldreboende i Vetlanda

Tomasgården i centrala Vetlanda ska få en ordentlig upprustning. Här ska rymmas en förskola med sex avdelningar och ett särskilt boende med fyra avdelningar. Dessutom ska nattis flytta hit. Hela huset ska få ett modernt utseende, som smälter in bra med de delar som ska byggas om.

– Det blir runt 100 barn och 36 äldre, som delar på byggnaden, berättar byggprojektledare Susanne Bertilsson. Och så personal förstås, både i vård, kök och förskola.

Utbyte mellan barn och äldre

Att samla barn och äldre under samma tak hoppas verksamheterna ska innebära ett givande utbyte.

– I den mån de gamla orkar och vill kommer det att finnas stora möjligheter till utbyte, menar Helene Gustavsson, utvecklingsledare på barn- och utbildning. Det kan handla om att visa teater eller Luciatåg eller ha vernissage eller helt enkelt bara umgås över generationsgränserna.

Från vård och omsorgs sida menar man att det är viktigt att generationer möts.

– Att umgås med barn gör en glad! säger Marianne Karlsson, biträdande vård- och omsorgschef. Att kunna titta på lekande barn ute på den nya fina förskolegården är något som många av de äldre säkert kommer att uppskatta mycket.

Marianne nämner också Tomasgårdens aktivering, som idag sysselsätter de äldre med stimulerande aktiviteter.

– Här skulle ju barnen och de äldre kunna göra saker tillsammans, spela bingo till exempel, säger Marianne. Det här blir en win-win-situation.

Hitta lösningar för olika verksamheter

– Det har varit en spännande utmaning att hitta lösningar som passar både för äldreboende och förskola, säger Susanne Bertilsson. Vi har planerat arbetet tillsammans med vård och omsorg och barn och utbildning för att alla verksamheter ska ha möjlighet att komma med idéer och synpunkter.

Även om verksamheterna finns i samma hus och man kommer att ha en hel del gemensamt, blir det ändå separata lokaler för förskolan och boendet. Det kommer dock att finnas många fördelar med att finnas under samma tak, inte minst ekonomiskt.

– Vi har naturligtvis försökt att hitta samordningsfördelar när vi planerat lokalerna, säger Susanne Bertilsson. Det kommer finnas ett gemensamt tillagningskök, som förser alla med mat. Det är ju också en fördel för båda verksamheterna att det är bemannat dygnet runt, inte minst med tanke på nattis.

Byggnationen beräknas starta våren 2018 och stå klart årsskiftet 2019-2020.

12

Kontakt

Marianne Karlsson

Marianne Karlsson

Vård och Omsorgschef bi
VO Funktionschefer, Vård och Omsorgsförvaltning
Telefon: 0383-972 45, 070-688 40 99
marianne.karlsson@vetlanda.se

Susanne Bertilsson

Byggprojektledare
TK Fastighetsavdelning, Tekniska kontoret
Telefon: 0383-973 95, 070-261 62 69
susanne.bertilsson@vetlanda.se

Publicerad 2017-07-07

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda