Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Dags för ett dopp?

Nu hoppas vi på sommarvärme och sköna dagar på stranden. Kommunen kollar badvattenkvaliteten och sköter om våra 23 badplatser.

Pernilla Nordqvist sitter på en brygga och tar vattenprov

Pernilla Nordqvist är en av flera miljöinspektörer som tar prover på badvattnet under sommaren.

– Hittills i år så har vi fått godkända provsvar på våra bakterieprovtagningar men i en del sjöar kan det förekomma algblomning, säger miljöinspektör Pernilla Nordqvist på miljö- och byggförvaltningen.

Resultat för vattenprov, temperatur och eventuell algförekomst rapporteras till Havs- och vattenmyndighetenlänk till annan webbplats. När det förekommer problem med algblomning sätter miljö- och byggförvaltningen upp skyltar med information på de badplatser som drabbas.

Hur ofta tas vattenprover?

Hur ofta det tas vattenprover varierar lite mellan olika sjöar och vad de används till. Östanåbadet är ett så kallat EU-bad, det vill säga att badet har minst 75-100 badande per dag och då styrs antalet provtagningar av EU-bestämmelser.

- Normalt tar vi prover tre gånger per år i Östanå. I de sjöar där det är simskola tas prover två gånger per år, övriga en gång per år. Prover tas under veckorna 24-31 på samtliga kommunala badplatser, förklarar Pernilla Nordqvist, miljöinspektör.

Bryggor och omklädningsrum

Kommunen har koll på samtliga kommunala badplatser under sommaren. Det innebär till exempel gräsklippning, tömning av papperskorgar och att det finns livräddningsutrustning på plats. Även omklädningsrum, toaletter och bryggor ses över.

Är något fel?

Gäller det badplatserna Östanå, Sandlandet och Kyrkviken ringer du 0383-973 30. Gäller det någon av kommunens övriga badplatser är telefonnumret 0383-973 99. Kvällstid och helger, för att anmäla akuta fel, ringer du kommunens journummer 0383-106 18. Det går till SOS Alarm och är kopplat till tekniska kontorets jour.

7

Kontakt

Pernilla Nordqvist

Pernilla Nordqvist

Miljöinspektör
MoB Adm personal, Miljö och byggförvaltning
Telefon: 0383-971 81, 070-586 71 81
Pernilla.Nordqvist@vetlanda.se

Publicerad 2017-07-11

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda