Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Bad & Gym i kommunal regi ger minskade kostnader

Bad- och simverksamheten har nu varit tillbaka i kommunal regi i ett år. När året summeras kan vi konstatera att kostnaden för driften har minskat jämfört med tidigare entreprenad, till och med mer än förväntat.

Bad & Gym erbjuder högre tillgänglighet till en lägre kostnad.

Efter nästan 13 år på entreprenad beslutades att bad- och simverksamheten skulle tillbaka i kommunal regi. I utredningen som var underlag för beslutet uppskattades att kostnaden skulle minska med 999 000 kronor per år.

– Vi tog över verksamheten den 1 juli 2016 och sänkte kostnaden med 648 000 kronor på det halvåret, berättar Stewe Jonsson, chef på kultur- och fritidsförvaltningen.

För 2017 pekar prognosen på en minskning av kostnaderna med ungefär 1,5 miljoner jämfört med 2015 – en halv miljon mer än förväntat.

– Medley gjorde ett bra jobb med Myresjö simhall och Vetlanda badhus. Den förtjänst bolaget hade stannar nu hos skattebetalarna. Det är därför kommunen kan driva verksamheterna till en lägre kostnad, säger Stewe Jonsson.

Öppet fler helgdagar

Både Myresjö simhall och Vetlanda badhus är numera öppet flera helgdagar under året.

– Den stora vinsten, vid sidan av ekonomin, är att vi själva styr verksamheten och kan anpassa oss efter lokala förhållanden. Medarbetarna har mycket större frihet att ta ansvar, utveckla och använda sin kreativitet. Vi erbjuder högre tillgänglighet för våra besökare genom våra utökade öppettider, mer information via hemsida och sociala medier och bättre telefonservice, säger Stewe Jonsson.

Fler och färre besökare

Antalet besökare under våren 2017 minskade med 4 028 i Vetlanda och ökade med 846 i Myresjö jämfört med våren 2016.

– Vi tror minskningen främst beror på att ett par nya gym har etablerats i Vetlanda sedan vi tog över Bad & Gym. Men vi tror att vi kommer att ha en stor kundkrets även i fortsättningen, tack vare att vi kan erbjuda en kombination av träning, bad och relax, säger Stewe Jonsson.

I sommar har Vetlanda stängt bassängen för underhåll, medan Myresjö har öppet. Gymmen är öppna i båda anläggningarna. Till hösten drar simskola, gruppträning och vattengympa igång igen.

12

Kontakt

Stewe Jonsson

Stewe Jonsson

Kultur/Fritidschef
KoF Förvaltningschef, Kultur och Fritidsförvaltning
Telefon: 0383-974 60, 072-147 87 28
stewe.jonsson@vetlanda.se

Publicerad 2017-08-08

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda