Kontakt
Dela
Lyssna
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna

Unga asylsökande får stanna i Vetlanda

En ung asylsökande människa som har ett tryggt boende, en pågående utbildning och ett stabilt socialt nätverk ska inte behöva flytta till Migrationsverkets boende bara för att de nått 18-årsåldern. Det anser Socialnämnden i Vetlanda och tar därmed ett större ansvar för de asylsökande ungdomarna än vad lagen egentligen säger.

Boende på HVB Stensötan, Vetlanda.

Bilden är tagen på stödboendet Stensötan. Personerna på bilden har ingen direkt koppling till artikeln eller nämndens beslut.

Socialnämnden har tagit ett beslut att låta asylsökande ungdomar över 18 år få stanna i Vetlanda tills dess beslut fattats i deras asylärende. Att få möjlighet att fortsätta sina studier och bo kvar i en välkänd miljö är viktigt för de ensamkommande ungdomar som finns i kommunen, anser nämnden.

– Om de här ungdomarna slipper avbrott i utbildning och sociala relationer kan etableringen och integrationen fortsätta och det är viktigt, säger sektionschef Johanna Maxson.

Ekonomisk täckning

Regeringens förslag är att staten betalar ut ett bidrag till de kommuner som vill låta asylsökande ungdomar bo kvar i kommunerna. För Vetlandas del skulle det innebära nästan 500 000 kronor. För att få full ekonomisk täckning behöver kommunen gå in med ungefär samma summa. Ersättningen baseras på antalet ungdomar som fyller 18 år mellan 1 juli 2017 och 30 juni 2018, vilket för Vetlandas del innebär cirka 20 personer.

Ungefär en tredjedel av kommunerna i Jönköpings län väljer samma lösning som Vetlanda, en tredjedel fortsätter som förut och hänvisar till Migrationsverket och en tredjedel hittar lösningar tillsammans med den ideella sektorn och förmedlar statsbidraget till dem.

– De flesta av ungdomarna som ges den här möjligheten att stanna kvar har bott här i Vetlanda i snart två år. Om de får ett uppehållstillstånd får Vetlanda kommun inom ytterligare några år skörda frukt av den investering som har gjorts bland annat genom utbildning. Många av de ensamkommande ungdomar som kom till oss för fem-sex år sedan är idag etablerade på arbetsmarknaden i Vetlanda, säger Johanna.

Marianne är engagerad

Marianne Sandlund är en av de Vetlandabor som öppnat sitt hem för ensamkommande ungdomar. Hon var tidigare ledamot i Socialnämnden, har varit god man och har jobbat med ungdomar från andra länder under lång tid. Den pojke som nu bor hos Marianne fick sin ålder uppskriven och beslut togs att han skulle flytta till ett av Migrationsverkets boenden. Han hade då bott hos Marianne ett år. Sedan dess har Marianne på olika sätt kämpat för att pojken ska få bo kvar hos henne.

– Det är inte rimligt att han ska flytta till ett okänt ställe, någonstans mellan Ystad och Haparanda bara för att han nu räknas som ”vuxen”, säger Marianne.

Hon tycker att Socialnämnden nu tagit ett bra och medmänskligt beslut.

– Vi måste ta tillvara de här ungdomarna, säger Marianne. De vill inget hellre än att börja jobba och göra rätt för sig och ska de då behöva flytta, skapa nya nätverk och börja om igen mitt under skoltiden är väldigt traumatiskt för dem. För många är det så att det här är första gången de känner sig trygga och det ska vi inte ta ifrån dem.

Mariannes vision är fler mötesplatser mellan svenskar och nyanlända.

– Vi måste våga sträcka ut en hand, säger hon. Folk ska inte vara rädda, utan se att vi har ömsesidig nytta av varandra.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300