Kontakt
Dela
Lyssna
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna

Ny i Sverige, ny på jobbet

Yodit Guesh är ny på jobbet på Tomasgården. Hon är en av de nya svenskar som fått en anställning genom kommunens satsning på att matcha nyanländas kompetens med kommunala anställningar. En gynnsam idé, där både arbetsgivare och arbetstagare är vinnare.

När vi träffar Yodit är hon på introduktion hos områdeschefen Bethina Knutsson. Det har varit rundvandring, hon har hunnit hälsa på några, både boende och personal, och pratat om vilka arbetsuppgifter hon kommer att få. Om några dagar är det dags att börja jobba på riktigt och det ser hon fram emot.

– Jag är 24 år, kommer från Eritrea och har varit i Sverige i snart tre år, berättar Yodit. Jag har aldrig jobbat i vården förut, så det blir nytt och spännande.

Yodit kommer att få en bra introduktion och får gå bredvid en erfaren undersköterska i en vecka. När introduktionsveckan är slut görs en avstämning.

– Det är viktigt att vi båda är nöjda, säger Bethina Knutsson. Yodit ska ju känna efter om det här med att jobba i vården är något för henne och det ska ju också kännas rätt för oss som arbetsgivare.

Vården behöver vikarier

Till att börja med blir Yodit timvikarie och kommer att knytas till kommunens Bemanningscenter. Hon kommer att ha sin arbetsplats på en av avdelningarna på Tomasgården.

– Vi har ett skriande behov av vikarier nu, säger Bethina Knutsson. Yodit kan få jobba hur mycket hon vill. Utan våra nya svenskar skulle inte vården klara sig.

Språket är fortfarande lite svårt, tycker Yodit och Bethina instruerar henne att prata högt och tydligt med de äldre. Att få ett jobb innebär inte bara att man kan försörja sig och få känna sig nyttig, att öva på språket är en viktig del.

Framgångsrikt projekt

Projektledare för satsningen att matcha de nya svenskarnas kompetens med kommunala anställningar är Linda Serrander. Hon har varit ute och informerat på alla tänkbara ställen; Vetlanda lärcentrum, Arbetsförmedlingen, gymnasiet…

– Nu är det många som söker upp mig, säger Linda Serrander. Yodit skickade e-post och sedan träffades vi för en intervju. Andra kommer på besök eller ringer. Det är ett sug efter jobb och kommunen har ju också ett stort behov av arbetskraft.

Projektet som startade nu i höst har redan blivit en framgång. Tiotalet anställningar har blivit verklighet så här långt. Vården är den verksamhet som anställt flest nyanlända och det är också där behovet av personal är som störst.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300