Kontakt
Dela
Lyssna
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna

Vetlandaborna allt mer nöjda med sin kommun

Två av tre invånare (64%) i Vetlanda kommun är nöjda med sin kommun. Nästan alla som bor i kommunen är beredda att rekommendera Vetlanda som en bra plats att bo och leva på.

Witalabostäders senaste bygge på Kullgatan i Vetlanda

Witalabostäder planerar över 150 nya lägenheter i kommunen. Här är deras senaste bygge vid Kullgatan.

- Det visar med eftertryck att vi är på rätt väg, säger Magnus Färjhage, kommunchef med anledning av resultaten från den medborgarundersökning som SKOP genomfört. Totalt intervjuades 501 personer i åldern 18-74 år.

- Vi gör nu ytterligare satsningar i syfte att stärka kommunens attraktivitet. Både för att de som bor här ska vara fortsatt nöjda, men också för att fler ska upptäcka allt det som kommunen erbjuder. En stor satsning är det arbete som kommunen och näringslivet gör och som blir ett varumärke för platsen. Vi gör också en omfattande satsning inom kommunen för att ytterligare höja servicenivån, en utveckling av InfoCenter.

Bra fart på byggandet

En viktig faktor för en positiv utveckling är byggandet av nya bostäder, främst hyresalternativ. Två av tre upplever att tillgången försämrats.

- Det är en riktig bild, samtidigt är det bra fart på byggandet. Vi genomför kommunens genom tiderna största investeringsprogram i skolor och förskolor. Vi utökar antalet äldreomsorgsplatser, bland annat genom nytt boende på Tomasgården. Snabbare hantering av bygglov, ökade insatser för sanering av tomter centralt understryker att vi ser nybyggnation som ett prioriterat område, säger Färjhage vidare.

Att Vetlanda är handelsstaden på Höglandet bekräftas i undersökningen. När intervjupersonerna fick sätta kvalitetsbetyg på hur det är att leva och bo i Vetlanda kommun så får affärerna bäst betyg. 89 procent anser det vara ganska bra eller mycket bra när det gäller handel.

Hundratals föreningar och många nya anläggningar

Positivt är också hur man upplever barn och tonåringars fritidsaktiviteter. 67 procent anser att det ganska bra eller mycket bra sett till aktiviteter för barn. Siffran för tonåringar är 47 procent och här noteras en ökning med 18 procent.

- I Vetlanda kommuns finns ett par hundra föreningar som med liv och lust producerar aktiviteter för barn och unga. De senaste åren har vi i kommunen fått ganska många nya anläggningar som både lett till helt nya aktiviteter och till att sådana som fanns sedan tidigare blivit mer attraktiva. Jag tror att det är det som ger avtryck i statistiken,. Det är glädjande att se resultat av satsningar som görs av ett kreativt föreningsliv och som kommunen försöker vara med och stötta på olika sätt, säger kultur- och fritidschef Stewe Jonsson.

Ökat behov av högutbildade och nöjen

Tillgången på jobb upplevs också som bra och noterbart är att de intervjuade upplever ett lägre behov av nyetableringar jämfört med för två år sedan. Samtidigt ser vi hur behovet av personer med högre utbildning växer, både inom kommunen och hos våra företag. Vi behöver öka dialogen, främst med unga vuxna för att göra Vetlanda än mer attraktivt för den här gruppen

- På minussidan finns utbudet av nöjen samt restauranger och pubar. Många ser också ett behov av ökat kulturutbud och här välkomnar vi gärna privata initiativ, avslutar Magnus Färjhage.

Här kan du läsa hela medborgarundersökningen 2017öppnas i nytt fönster.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300