Kontakt
Dela
Lyssna
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna

Julkalender som berör

En julkalender kan vara så mycket mer än en lucka att öppna. I Bäckseda skola öppnar eleverna i årskurs 6 upp en del av sig själva i en julkalender som berör.

Jennie Josefsson är lärare i årskurs 6 och tillsammans med kollegorna Lenitha Hultqvist och Magnus Sjöström har de lett eleverna i arbetet med julkalendern.

– Vi har hämtat inspiration och handledninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster från Årsta-skolan i Stockholm, berättar Jennie. Vi gjorde ett liknande projekt för två år sedan och det har blivit lika lyckat i år som det blev då. Självklart får eleverna själva bestämma om just deras avsnitt ska läggas på bloggen.

Julkalendern finns på klassens blogg på Bäckseda skolas hemsida. Varje morgon går klassen in på bloggen och lyssnar på dagens avsnitt tillsammans. Efter avsnittet applåderar eleverna och får chans att ställa frågor till talaren.

Personliga tal om något eleverna upplevt

Under hösten har eleverna fått arbeta med att skriva sitt tal. Uppgiften har varit att berätta om något de upplevt som har betytt något för dem.

– Det har varit svårt för många, både att våga öppna upp sig och berätta, men också att faktiskt sätta ord på känslor, berättar Jennie. Samtidigt har vi kunnat se att de har vuxit som personer i takt med att de blivit lyssnade på och fått samarbeta om sina tal. Det här är också jättebra träning inför de nationella proven.

Eleverna Stina Svensson och Ellen Ragnarsson tycker att de lärt känna sina klasskamrater bättre.

– Jag berättade om en kusin som varit flicka, men nu är en pojke, säger Stina. Jag fick många frågor av kompisarna efter mitt tal. Det känns som om man vet mer om varandra nu.

IT utvecklar undervisningen

Bäckseda skola är vana att arbeta med IT i skolan och i det här projektet har man använt sig av appen Opinion på iPads. Eleverna har först skrivit ner sina tal på papper. Sedan klickar de själva igång appen för att börja spela in, pausa och fortsätta efter en paus.

– Vi fick spela in några gånger innan det blev bra, säger Stina och Ellen. Det var ovant att höra sig själv, men det har varit roligt att jobba med julkalendern.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300