Kontakt
Dela
Lyssna
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna

Skolan får extratjänster

Nu får skolan extra resurser! Sammanlagt ska sex personer från olika kulturer med akademisk bakgrund förstärka skolans verksamhet med så kallade extratjänster.

Hanaa, Muhammad, Irina och Abdul är fyra nya medarbetare inom skolan.

Det är fyra förväntansfulla och glada nya medarbetare som på fredagen började sina anställningar i skolans värld. Två personer ytterligare börjar i januari. De kommer från olika länder och har olika erfarenhet och bakgrund. Det de har gemensamt är en akademisk utbildning och en stor vilja att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

– Det är verkligen en win-winsituation, säger Helene Jonsson, grundskolechef. Vi har ett stort rekryteringsbehov och här får vi högt utbildade, kompetenta medarbetare till skolan och de här personerna får möjlighet till arbete.

Hemläxa på jullovet

Irina Urvantseva kommer från Ryssland och hon tycker att det ska bli spännande med sin nya anställning.

– Jag har redan, genom Skolspåret, haft praktik på Bäckseda skola, berättar hon. Då har jag lärt mig en del om svenska skolsystemet.

Och mer lärdomar ska det bli. Det blir hemläxa över jullovet och de nya medarbetarna har fått med sig studiematerial om skollagen och läroplanen. En grundlig introduktion är viktig. Var man sedan kommer att jobba får framtiden utvisa.

– Vi kommer att tillsammans se vilka möjligheter som finns, berättar Helene Jonsson. Till att börja med kommer de sitta tillsammans med våra utbildningsledare, och därefter får vi se vad som är lämpligt för var och en.

Resurser på olika platser

Det är inget självklart mål att alla blir lärare, även om flera har lärarexamen från sina hemländer. Resurser i skolan behövs på olika platser och det kan handla om att stötta elever, lärare, administrativ personal eller kanske avlasta rektor med olika uppgifter.

– Detta kommer vara till nytta för alla i skolan. Mångfald berikar också verksamheten, säger Helene Jonsson och vi är jätteglada att kunna lösa en del av vårt rekryteringsbehov på ett så här bra sätt med högt utbildade människor.

De fyra nya medarbetarna i Vetlanda kommun är Irina Urvantseva från Ryssland med lärarexamen och även examen inom public service, Hanaa Hussein från Libanon, som studerat internationell hälsa, Muhammad Hadi, Pakistan som har en examen i business administration och erfarenhet från matematikundervisning samt Abdul Alkarfan Hamid från Syrien som är revisor och ekonom.

Fakta

Anställningarna är ett förordnande på ett år med möjlighet till förlängning på ytterligare ett år. Det handlar om extratjänster, som är ett anställningsstöd från Arbetsförmedlingen. Vetlanda kommun jobbar tätt tillsammans med Arbetsförmedlingen och Vetlanda Lärcentrum för att skapa förutsättningar för framtida tjänster.

Kommunledningen har under året formulerat en viljeinriktning att varje chef ska anställa en person med migrationsbakgrund. Där rekryteringsbehovet är som störst i kommunen, inom skolan och vården, är detta igång. Förhoppningen är att andra verksamheter också ser detta som ett bra sätt att lösa sina behov av rekrytering.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300